Hlavní obsah

Ve středočeské rezervaci se letos narodilo šest zubrů

Právo, Radek Plavecký

Už šest zubřích mláďat se narodilo v letošním roce v přírodní rezervaci mezi Benátkami nad Jizerou a Milovicemi ve středních Čechách. „Je to největší přírůstek od založení rezervace v roce 2015,“ uvedl ředitel společnosti Česká krajina, která stojí za vznikem rezervace, Dalibor Dostál.

Foto: Michal Köpping

Zubří mláďata v přírodní rezervaci mezi Benátkami nad Jizerou a Milovicemi.

Článek

Číslo přitom ještě nemusí být konečné, ale březost se u zubřích samic těžko rozpoznává, takže ani správci lokality netuší, zda ještě nějaký přírůstek přibude. Zatím poslední šesté mládě bylo spatřeno ve středu odpoledne.

V příštích letech lze očekávat nárůst počtu mláďat, protože plně dospívají samice
Miloslav Jirků, AV ČR

„V některých letech se zubří mláďata rodila ještě během léta, občas dochází i k podzimním porodům,“ doplnil Dostál.

V současné době žije v lokalitě stádo 27 zubrů, včetně letošních mláďat. Dospělá zvířata pocházejí z celkem pěti polských rezervací, včetně slavného Bělověžského pralesa, ale také z národního parku v Nizozemsku, díky tomu je zaručená velká genetická pestrost v rámci stáda, které se bude v následujících letech dál rozrůstat.

Foto: Michal Köpping

Zubří mláďata v přírodní rezervaci mezi Benátkami nad Jizerou a Milovicemi.

„V příštích letech lze očekávat nárůst každoročního počtu mláďat, protože nyní plně dospívají mladé samice dovezené na podzim roku 2017 z Bělověže,“ potvrdil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.

Tábor přijel do Rokycan a rozkoukával se v novém domově

Koktejl

I to je důvod, proč zakladatelé rezervace se zubry a divokými koňmi tolik naléhají na rozšíření pastvin. Už se jim podařilo získat pozemky od Středočeského kraje, ale zatím nevybrali ve veřejné sbírce dostatek peněz na oplocení. Zatím se podařilo vybrat 1,7 milionu a zbývá jen 300 tisíc, aby se mohly ohrady začít stavět.

Aby se zvířata do rezervace vešla, a hlavně se uživila na pastvinách, musela být některá přemístěna do jiných lokalit. Zubři narození už v tomto bývalém vojenském prostoru se dostali do jiných rezervací v České republice i v zahraničí.

Letos v lednu tři samice pomohly založit nový chov u Rokycan na západě Čech, zubří samec odjel do Nizozemska a další převozy do zahraničí se plánují.

Vlci na Broumovsku popáté za sebou přivedli na svět mladé

Domácí

Rezervace vznikla v roce 2015, a ochránci přírody se tím snaží do české krajiny vrátit druhy, které tu kdysi žily. Velcí kopytníci navíc spásají agresivní náletové rostliny, které se tu rozmnožily v době, kdy oblast pustla při okupaci sovětskou armádou. Tím dostávají prostor vzácnější druhy rostlin a k nim se vracejí i další druhy ptactva či hmyzu.

Reklama

Výběr článků

Načítám