Hlavní obsah

Ve stanici v pražských Vysočanech se otevřela nová odbavovací hala

Stanice Praha-Vysočany otevřela novou odbavovací halu s pokladnami a zázemím pro cestující. Ta nahradila původní nádražní budovu, která byla nevhodně umístěna uprostřed kolejiště.

Otevření haly nádraží VysočanyVideo: Novinky

 
Článek

Dva roky intenzivní práce na modernizaci jsou již ve stanici Praha-Vysočany patrné. Od září disponuje stanice novým, plně bezbariérovým nástupištěm s eskalátory i výtahy. K poslednímu říjnovému dni zde byla navíc otevřena nová odbavovací hala.

Tu mohou cestující nalézt na úrovni původního podchodu z Paříkovy ulice, jehož dlažba nyní slouží jako obklad laviček. Dalším zachovalým prvkem je také kamenný portál, který je nyní součástí exteriéru.

Kromě historických prvků hale nechybí ani ty ekologické. Budova je opatřena zatravněnou střechou, což přináší jak ekonomické, tak ekologické výhody. Střecha absorbuje škodliviny ze vzduchu, produkuje kyslík, snižuje prašnost a také redukuje výkyvy teplot.

Hlášení o zpoždění vlaku se v Praze míjí i o desítky minut

Domácí

Přestavba stanice Praha-Vysočany je součástí modernizace patnáct kilometrů dlouhého traťového úseku do Mstětic. Rekonstrukce zahrnuje práci na železničním svršku, spodku, mostech i propustcích. Ve zmíněné pražské stanici bude zahrnovat zprovoznění tří nástupišť a šesti nových kolejí. Ukončení těchto prací je naplánováno na květen příštího roku.

V plánu je také dokončení blízkých podchodů, a to jak již zmíněný podchod z Paříkovy ulice, tak i ten, který umožní přístup z Krátkého ulice a ulice Bratří Dohalských.

V rámci modernizace je také téměř hotová nová zastávka Praha-Rajská zahrada, v níž bude po rekonstrukci možný přestup na metro. V příštím roce pak například stanice Praha-Horní Počernice získá nové nástupiště a zrekonstruovanou nádražní budovu.

Reklama

Výběr článků

Načítám