Hlavní obsah

Válková by sáhla na odměny vysokých státních úředníků

Opoziční poslankyně a někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) by sáhla na odměny státních úředníků a nejvyšších funkcionářů Vězeňské služby ČR, aby se ušetřilo na platy řadových zaměstnanců českých soudů. Ti plánují na 29. květen kvůli nízkým mzdám jednodenní stávku, kterou podpořila ústy svého prezidenta Libora Vávry i Soudcovská unie ČR. Válková to řekla v neděli v diskusním pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova.

Foto: Petr Horník, Právo

Helena Válková

Článek

Do jednodenní stávky se příští týden chystají zaměstnanci v justici pomáhající soudcům, tedy zapisovatelky, soudní úředníci či IT pracovníci. Jejich platy jsou prý až o 15 procent nižší než ve zbytku státní správy a nástupní mzda se pohybuje na úrovni státem stanovené minimální mzdy. Zmíněného 29. května tedy budou muset agendu úředníků za ně vyřešit sami soudci.

Ministerstvo spravedlnosti už proto ústy šéfa tohoto resortu Pavla Blažka požádalo ministra financí Zbyňka Stanjuru (oba ODS) o finanční injekci pro justici 1,7 miliardy korun, která by měla palčivý problém alespoň částečně řešit. Zatím se však peněz nedočkalo.

Podle Válkové by ale Blažkův úřad měl začít nejdřív šetřit sám u sebe. „Řešení je, aby se i v justici přeskupily náklady. Nemyslím si, že když je justice v takové situaci, že by měly být vypláceny třeba odměny státním úředníkům nebo že by měli dostávat odměny vysocí hodnostáři ve Vězeňské službě, jejichž platy už jsou dostatečně vysoké,“ míní Válková.

Resort spravedlnosti by tedy podle ní měl nejprve ušetřit na svých nákladech, zredukovat je a přeskupit finance tam, kde to lze, a teprve pak chtít po Stanjurovi, aby dal možnost zlepšit justičním úředníkům platy.

Jednání s Blažkem ztroskotala. Pracovníci v justici budou stávkovat

Domácí

Jejich požadavky však zároveň bývalá ministryně podpořila. „Nároky protestujících jsou v tomto směru z mého pohledu definitivně oprávněné. Stávky nemám ráda, ale v tomto případě ta sociální nespravedlnost je velká. Bez toho úředníka je přitom soudce jako bez ruky,“ poznamenala předsedkyně poslaneckého mandátového a imunitního výboru a zároveň také podvýboru pro justici Válková.

Se stávkou soudních zaměstnanců souhlasí i Vávra. „My je podporujeme. Myslím si, že ty nároky jsou spravedlivé, a je to důsledek třiceti let zanedbání toho systému,“ uvedl ke stávce šéf Soudcovské unie.

Nikomu z ministrů financí se za posledních několik let podle něj nepodařilo rozjet ve vládě vážnou debatu o tom, jak systém platů v justici přenastavit. „Ať se zeptáte kteréhokoli ze soudců, všichni nároky administrativy podporují,“ dodal Vávra.

Výběr článků

Načítám