Hlavní obsah

Válek: Fabrika na penicilin v ČR čeká na schválení Evropské komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádost o notifikaci továrny na penicilin už má na stole Evropská komise. Pokud bude postup schválen, můžeme začít stavět, řekl v diskuzním pořadu na Nově ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

„Ministerstvo průmyslu a obchodu udělalo sektorovou analýzu farmaceutického průmyslu. Jednali jsme s panem ministrem průmyslu Síkelou (STAN) a financí Stanjurou (ODS), jakým způsobem udělat produkci penicilínu, tedy mít tady penicilín, který vyjde z fabriky v ČR,“ uvedl Válek.

„Pan ministr Síkela tento model předložil v uplynulých dnech Evropské komisi. A my teď čekáme na vyjádření komise stran notifikace. Pokud náš postup bude schválen, začneme stavět,“ řekl Válek.

Zatím není jasné, zda se bude jednat o výrobu i samotných léků, spíše se ale bude jednat o balení hotových léků. Aktivní látka se podle Válka v Evropě už vyrábí a bylo by zapotřebí zajistit s výrobcem dohodu o dovozu.

Válek odmítl zatím přiblížit, kde by měla nová fabrika stát, ani kdy. „Doufám, že to bude rychle,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám