Hlavní obsah

Valachová: Rušení zvláštních škol se nechystá, protože žádné nejsou

Novinky, zpe, jim
Praha
Aktualizováno

Rušení praktických škol, kterým se někdy laicky říká zvláštní, se nechystá. V úterý to řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) v reakci na informace, které se objevily v médiích v souvislosti s plánovanou novelou školského zákona. Měly by se rušit redukované osnovy pro lehce mentálně postižené žáky.

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Valachová

Článek

Ministryně uvedla na pravou míru informaci, se kterou v úterý přišel deník MF Dnes.

„Nechystá se žádné masové rušení zvláštních škol. Jednak proto, že neexistují od roku 2005, jednak proto, že jako ministryně školství těžko mohu nějakou školu zrušit - to může jen zřizovatel,“ sdělila novinářům Valachová. Podle ní se zvláštní školy laicky říká praktickým školám. Ani jejich rušení se však nechystá.

Valachová zdůraznila, že pojem „praktická škola“ je čistě pracovní a nemá v zákoně ukotvení. Podle ní je v celé ČR jen 14 škol, které vyučují výhradně podle přílohy lehkého mentálního postižení (LMP), která umožňuje snížit vzdělávací nároky. Jedná se tak o 450 dětí, z více než 800 tisíc na ZŠ.

V rámci novely školského zákona, který od 1. září 2016 počítá s takzvanou inkluzí, bude pouze zrušena příloha vzdělávacího programu pro základní školy pro děti s lehkou mentální poruchou.

Ve všech běžných základních školách se tak bude vzdělávat podle rámcového vzdělávacího programu pro základní školy. „Podle individuálního vzdělávacího plánu se budou žáci vzdělávat na základě doporučení poradenského zařízení,” uvedlo ministerstvo.

Novela školského zákona by podle odhadů ministerstva školství mohla znamenat dodatečné nároky na státní rozpočet ve výši miliardy korun v roce 2017 a 1,5 miliardy korun o rok později.

Reklama

Výběr článků

Načítám