Hlavní obsah

Vakcíny proti černému kašli pro dospělé už zase nejsou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vakcíny proti černému kašli jsou a budou, tvrdí ministerstvo zdravotnictví. Objednat je ale praktičtí lékaři pro dospělé zase nemohou, zájem o přeočkování je enormní. Dostupné jsou stále vakcíny pro děti a těhotné, které jsou nejvíce ohroženy. Další várka 50 tisíc dávek má dorazit do dvou týdnů z Kanady.

Foto: Amanda Perobelli, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Tento týden dorazí pravidelný závoz 6500 vakcín, v nadcházejících 14 dnech 4. mimořádný závoz nejméně 50 tisíc vakcín z Kanady,“ uvedli na síti X zástupci Hygienické služby, která spadá pod resort zdravotnictví.

„Očkování dětí a těhotných není a nebude omezováno,“ ubezpečili. Náctiletí a kojenci jsou průběhem černého kašle ohroženi nejvíc, experti jim proto doporučují očkování.

Na problém s objednáváním vakcín na přeočkování proti černému kašli upozornili někteří lékaři. Mezi nimi bývalý poslanec ODS a lékař Boris Šťastný, informace potvrdila i praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

„Situace se od včera změnila, nyní Adacel polio jen pro těhotné, samotný Adacel bude za týden. Ověřeno infolinka Avenier. Ministerstvo zdravotnictví objednalo další vakcíny,“ uvedla Bezdíčková na síti X.

Do Česka přišlo v mimořádných závozem 110 tisíc dávek vakcín, například z Francie nebo Velké Británie.

Kvůli nebývale vysokému výskytu černého kašle je letos také mimořádný zájem o přeočkování ze strany dospělých. Podstoupit by jej měli jednou za deset let. Zatímco loni se nechalo přeočkovat asi 24 tisíc dospělých, letos si vakcínu zaplatilo už 67 tisíc zájemců. Přeočkování zatím pojišťovny starším 18 let nehradí, o změně se bude jednat v nejbližší době.

Černým kašlem se letos nakazilo přes 12 tisíc lidí, nejvíce od koncem 50. let minulého století. Za nárůstem není příchod uprchlíků. Vysoké počty nemocných měla řada dalších evropských zemí, například Velká Británie.

Černým kašlem onemocnělo 12 tisíc lidí. Nákaza již ale ustupuje

Domácí

Výběr článků

Načítám