Hlavní obsah

V ústecké nemocnici operují páteř pomocí unikátního robota

Kristýna Léblová, Klára Karasaridu, Právo, Kristýna Léblová, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

S rozvolňováním a uklidňováním covidové situace přicházejí na řadu také dlouho odkládané neakutní operace. Mezi ně patří i náročné operace páteře, které v ústecké nemocnici pomáhá provádět unikátní robot. Na jeho práci se podívejte v reportáži.

V ústecké nemocnici operují páteř pomocí unikátního robota Video: Novinky

 
Článek

„Máme radost, že jsme mohli zahájit už plánované operace. Chci zdůraznit, že během covidu od října do dubna nikdo z pacientů s akutními problémy netrpěl. Teď ale začínáme provoz, kdy můžeme operovat pacienty i plánované,“ raduje se Martin Sameš, přednosta Neurochirurgické kliniky Masarykovy nemocnice.

K plánovaným operacím páteře mohou od prosince využívat unikátního robota a robotický stůl, který zefektivňuje a zpřesňuje velmi náročnou operaci páteře, a především zavádění výztuží a šroubů.

Lékaři museli chlapci vyjmout z močové trubice 68 magnetických kuliček

Koktejl

„Máme ve spinálním programu výhodu, že máme od prosince unikátní sestavu robotického stolu, plus robotické navigace. Tento systém poskytuje v současné době nejpřesnější dostupnou metodu zavedení titanových šroubů,“ shrnul výhody Sameš.

Už před pořízením unikátního robota na této klinice prováděli náročné operace pomocí sofistikovaného intraoperačního CT s navigací, díky které odoperovali zhruba 700 pacientů a ani u jednoho se neobjevily komplikace kvůli špatnému zavedení šroubů. Robot toto možné riziko ještě snižuje.

Foto: Novinky

Robotická operace páteře.

Navigaci pomocí CT ale používají nadále pro snímání anatomie, která se následně převede do robota. „Po předchozím plánování se přesuneme k pacientovi a robot pomocí umělé inteligence už nás navede pro všechny plánované šrouby tak, že kontinuálně hlídá v čase a prostoru polohu těla pacienta, eliminuje riziko, že bychom šrouby zavedli nějakým způsobem špatně mimo kostěné struktury a ohrozili třeba nervy nebo cévy pacienta. Výhodou je, že nepotřebujeme ani žádné zavaděče a šrouby zavádíme přímo prekutálně jenom z drobných nářezů bez pomoci jiných zařízení,“ popisuje průběh operace s pomocí robota neurochirurg Petr Vachata, jenž svou desátou operaci se speciálním robotem provedl na šedesátileté pacientce, jejíž operace byla kvůli pandemii odložena.

Při práci na něj vinou kolegy spadl strom. Zůstal ochrnutý, i tak chce být pro své děti aktivním tátou

Zdraví

„Není to tak, že bez robota bychom nebyli schopni pacienty operovat, my je odoperujeme s velmi dobrou přesností, ale díky tomu robotu se zase přesouváme o něco dál,“ libuje Vachata.

Pracoviště v Ústí nad Labem ještě s Ústřední vojenskou nemocnicí v Praze jsou jediná dvě, která tento unikátní přístroj používají. Podle dosavadních vědeckých publikací je pro zavedení titanových výztuží a šroubů tento způsob nejpřesnější a zatím nejbezpečnější.

Pro získání certifikace potřebují na stroji vykonat 25 operací. Zatím jich mají za sebou 10. „Už teď se mi rodí v hlavě plán, kdy díky tomuto systému zvládneme mnohem více lidí. Tato operace trvala něco přes hodinu, takže určitě to povede k tomu, že to bude nejen přesnější, ale bude to i rychlejší,“ těší Sameš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám