Hlavní obsah

V trusu divokých koní či zubrů byly plasty ze skládky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v ojedinělé přírodní rezervaci se objevil problém s plasty. V bývalém vojenském prostoru Milovice – Mladá se usadila stáda vzácných zubrů, divokých koní a praturů, ale ani této lokalitě se nevyhýbají lidské odpadky.

Foto: Foto Česká krajina

Divocí koně v rezervaci u Milovic konzumují i plast, který sem přilétá z nedaleké skládky odpadu.

Článek

„Opakovaně jsme našli plasty v trusu velkých kopytníků, kteří svou činností pomáhají udržovat krajinu bývalého vojenského prostoru. Nejde přitom o zanedbatelnou kuriozitu. Zkonzumování plastového sáčku může zhoršit průchodnost trávicího traktu zvířat a způsobit jim závažné zdravotní komplikace,“ upozornil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.

Zdejší území představuje podle vědců spolupracujících s organizací Česká krajina nejrozsáhlejší souvislý nížinný rovinatý komplex přírodě blízkých otevřených biotopů a suchých lesů na českém území. Jeho podstatná část je evropsky významnou lokalitou a na jeho území je vyhlášena národní přírodní památka Mladá. Ani to ale nedokáže zaručit čistou krajinu.

Zhruba kilometr od rezervace ve směru na Benátky nad Jizerou je totiž skládka odpadu. Tu místní vědci a správci rezervace považují za hlavní zdroj znečištění lokality. Ze skládky při silnějším větru odlétávají igelitové tašky, mikrotenové sáčky, lehké plastové obaly, etikety z PET lahví a další plastový odpad.

V rezervaci u Milovic se objevují vzácné a chráněné barevné vlhy

Domácí

„Vlastními silami i s pomocí dobrovolníků jsme rezervaci od plastů opakovaně uklízeli. Je to práce velmi nepříjemná, protože igelity se zachytávají do trnitých keřů, často několik metrů nad zemí,“ vysvětlil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci ve spolupráci s vědci založila.

Buďme přísnější, naléhají vědci

„Bohužel se daří najít a odklidit jen část plastového odpadu. Zbývající část se roztrhá o trny keřů nebo se začne rozpadat vlivem slunečního záření, mrazu a dalších povětrnostních podmínek na tak malé části, že je nelze sbírat. Tyto zbytky se pak dostávají mezi vegetaci, do půdy, ale i vody v místních tůních. A bohužel i do trávicího systému velkých kopytníků i ostatních druhů zvířat obývajících rezervaci,“ doplnil Miloslav Jirků.

Skládková společnost sice do budoucna přislíbila poskytnout na úklid rezervace své pracovníky, ale ani to není dlouhodobé řešení. „Situace v rezervaci ukazuje na nezvládnuté nakládání s plasty v České republice,“ uvedl Dostál. Vědci proto nabádají k přísnějšímu omezení užívání plastů, než jaké bylo zavedeno v ČR v podobě zákazu bezplatného poskytování igelitových tašek v obchodech.

Výzkumníci poprvé odhalili mikroplasty v mateřském mléku

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám