Hlavní obsah

V testech autoškol přibudou desítky nových otázek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V březnu přibude v testech autoškol dalších 45 nových otázek, z toho deset v podobě animací. Zaměří se na letošní novinky v pravidlech pro řidiče, jako je jízda od sedmnácti let věku s mentorem nebo nové dopravní značky. Dohromady tak počet otázek překročí tisícovku.

Foto: Asociace autoškol

Dynamické otázky se věnují například správnému připojování na dálnici.

Článek

„Cílem je, aby se žáci autoškol neučili otázky zpaměti, ale učili se pravidla silničního provozu,“ řekl při představení nové sady úkolů Milan Janda z ministerstva dopravy.

S dalšími pětatřiceti klasickými a deseti dynamickými otázkami spojenými s videem se uchazeči o řidičský průkaz budou setkávat v testech autoškol od pondělí 11. března.

Přísnější pokuty i dražší známka. Co čeká řidiče v roce 2024

Domácí

Ministerstvo přidává otázky ve spolupráci s asociací autoškol dva roky a jedná se už o sedmou sadu. Cílem je navýšit počet otázek až na 1500, jak je to běžné v západních zemích.

Poslední série prověří pravidla pro sedmnáctileté řidiče a jejich mentory. Ptá se i na význam značek sdílená zóna nebo bezpečný odstup.

„Dvě vteřiny znamenají dvě šipky na vozovce,“ popsal Janda základní princip u odstupu, který je potřeba vštěpovat řidičům. Na zmiňované šipky lze narazit na některých úsecích dálnic. Vzdálenost dvou šipek má dát řidičům čas na zareagování v případě nenadálé události.

Ředitelství silnic a dálnic ČR by od jara mělo přidávat další úseky dálnic, kde bude toto vodorovné značení na vozovce.

Nově osazené značení na dálnicích upozorňuje na bezpečný odstup mezi vozidly

AutoMoto
Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Šipky na D5 u Zdic na Berounsku

Statické otázky se zaměřují třeba i na význam kontrolek v autě, které označují například zapnutá mlhová světla a podobně. Ptají se také na to, co znamená termín defenzivní jízda.

Otázky v podobě animací a videí se zaměřují na potenciálně rizikové situace, při kterých dochází k dopravním nehodám. Například je to jízda v připojovacích pruzích, udržování bezpečné vzdálenosti nebo předvídání a reakce na chyby ostatních řidičů.

Nové otázky jsou k nahlédnutí na webu Noveotazky.cz.

„V příštích letech bychom rádi rozdělili teoretickou zkoušku na dvě části: vědomostní a dovednostní,“ naznačil Janda. Zatímco vědomostní část bude zaměřená na pravidla silničního provozu či údržby auta, ta dovednostní by měla pomocí klikání v animacích otestovat i reakce řidiče.

KVÍZ: Zbrusu nové otázky, které se chystají do autoškol. Uspěli byste?

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám