Hlavní obsah

Strážníci šli v metru po lidech bez roušky. Nachytali jich tisíce

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jen za srpen pražská městská policie řešila víc než šest tisíc případů porušení povinnosti mít zakryté dýchací cesty v metru a rozdala celkem pokuty za více než 60 tisíc korun.

Anketa mezi cestujícími pražské MHD k rouškámVideo: Novinky

 
Článek

Od úterý si lidé opět budou muset nasazovat roušky při cestování veřejnou dopravou, na úřadech či akcích s více než stovkou účastníků. Za nedodržení pravidel hrozí pokuty, porušení mimořádných opatření mohou policisté a strážníci pokutovat přímo na místě až do výše 10 tisíc korun.

Porušení mimořádných opatření mohou policisté a strážníci pokutovat na místě až deseti tisíci korunami

Údaje pražských strážníků ukazují, že ochota lidí nosit v prostoru metra roušky během druhého prázdninového týdne značně poklesla. Od počátku krize městská policie řešila 11 tisíc případů porušení povinnosti mít zakryté dýchací cesty v hromadné dopravě, přičemž v srpnu jich předběžně eviduje už 6249.

Roušky jsou zpět. Dopravci věří v odpovědnost lidí, rebelům hrozí vykázání i pokuty

Koronavirus

Zpravidla stačí domluva

Drtivou většinu přestupků (5902) stačilo strážníkům vyřešit domluvou. Pouze v 325 případech skutečně blokovou pokutu udělili, celkem za 63 400 korun.

Průměrná výše pokuty tak činila zhruba dvě stě korun.

„Co se týká samotného posuzování – je to stejné jako u jiných přestupkových jednání – konkrétní řešení i stanovení sankce závisí vždy na posouzení strážníka,“ řekl Právu šéf pražských strážníků Eduard Šuster.

Ředitelé pražských škol roušky raději nařídí sami

Věda a školy

„Obecně u pokut ukládaných v příkazním řízení na místě spáchání protiprávního jednání platí, že musí být splněny následující podmínky, a to že nestačí domluva, obviněný souhlasí se zjištěným stavem věci, s právní kvalifikací skutku, s uložením pokuty a její výší a s vydáním příkazového bloku,“ dodal.

Pokud si tedy člověk přistižený v prostoru metra bez roušky z domluvy strážníků nic nedělá a s pokutou nesouhlasí, musí to strážníci oznámit krajské hygieně. Ta věc vyřeší ve správním řízení. V srpnu takto městská policie po kontrolách v metru nahlásila 22 případů.

Spoléhají na vstřícnost veřejnosti

Policisté a strážníci dostali pravomoc řešit přestupky proti koronavirovým opatřením v květnu díky zvláštnímu zákonu. Ministerstvo vnitra tehdy argumentovalo, že někdejší praxe, kdy policie mohla pouze předávat zaznamenané pro­hřešky správním orgánům, byla neefektivní.

Lékaři: Roušky dětem ano, ale jen starším

Koronavirus

Se začátkem léta většina opatření přestala platit, takže nakolik si stát vynutí poslušnost občanů nařízení dodržovat pokutami, se teprve ukáže. Spolupráce veřejnosti je podle Šustera klíčová.

„Městská policie hlavního města Prahy již od března upozorňuje na to, že český právní řád neobsahoval a stále neobsahuje žádné fakticky funkční nástroje, jak zajistit dodržování mimořádných a krizových opatření v případě, kdy by se situace začala dramaticky zhoršovat a zároveň společnost přestala tato nařízení dodržovat vstřícně, aktivně a spolehlivě sama od sebe, tak jako tomu bylo na počátku krize,“ míní Šuster.

K vynucování nošení roušek pod hrozbou pokuty se uchýlilo i sousední Německo. Za porušení povinnosti mít zakrytá ústa a nos bude hrozit sankce nejméně 50 eur (přes 1300 korun). Dosud platila ohledně pokut v jednotlivých spolkových zemích odlišná pravidla. Pokuty už udílelo například Bavorsko, zatímco například Sasko-Anhaltsko a Braniborsko tyto přestupky nepokutuje. Sasko se rozhodlo od 1. září pokutovat nenošení roušek v MHD a v obchodech 60 eury.

Reklama

Výběr článků

Načítám