Hlavní obsah

V Sotheby’s budou dražit díla deseti českých umělců

Právo, Andrea Zunová

Desítku českých současných umělců si vybrala do své listopadové aukce prestižní londýnská aukční síň Sotheby’s. Do konce srpna jsou k vidění v pražské aukční síni Kodl obrazy Ondřeje Basjuka, Josefa Bolfa, Jana Kalába, Krištofa Kintery, Šárky Koudelové, Pasty Onera, Jana Pištěka, Miroslava Polácha, Jakuba Špaňhela a Lubomíra Typlta, které pak budou převezeny do Londýna.

Foto: Kodl Galerie, Právo

Díla deseti českých současných umělců si vybrala do své listopadové aukce známá aukční síň Sotheby´s. Jedním z nich je Rockefeller Dinner od Ondřeje Basjuka.

Článek

Tuzemská aukční síň s třicetiletou tradicí se pod značkou Kodl Contemporary snaží o prezentaci současného českého umění a chce ho také zviditelňovat ve světě.

„Spolupráce se Sotheby’s je výsledkem nějaké dlouhodobější součinnosti a práce Contemporary,“ řekl Právu Matyáš Kodl. Dodal, že „nadšení mezi vybranými umělci je veliké“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Do Londýna zamíří i obraz Pasty Onera s názvem Pill.

„Pro mě byl osobní sen dostat do Sotheby’s větší skupinu českých umělců. Oni měli seznam favoritů, my jsme měli také svůj seznam a v podstatě jsme se naprosto shodli. Je to skvělé, jsem moc rád,“ řekl Kodl.

Oslo přemístí Picassovy malby poničené Breivikovým útokem

Evropa

Podle galeristy Kodla je už většina z těchto umělců ve světě známá.

Vyvolávací ceny londýnská aukční síň nestanovila. „Podle názorů odborníků by se ale měly pohybovat v přepočtu od 200 tisíc do půl milionu korun,“ uvedl pro Právo Kodl.

Dodal, že i vyšší částku by rádi zaplatili za tyto obrazy také někteří sběratelští fajnšmekři u nás.

Na první pohled krajinomalba z 19. století, na druhý Banksy řeší uprchlíky

Koktejl

K aukci vyjde katalog. „Obrazy tedy budou k nahlédnutí největším sběratelům z celého světa. A zároveň budou vystaveny na jednom z nejprestižnějších míst celého art businessu v Londýně.

Aukce se uskuteční v polovině listopadu a bude mít kvůli koronaviru hlavně internetový formát,“ dodal Kodl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám