Hlavní obsah

V sobotu by mohla být vidět polární záře

Praha

V noci ze soboty na neděli by se podle Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) mohla objevit na obloze polární záře, a to i ve střední Evropě. Lidé by ji mohli pozorovat již po setmění.

Foto: Profimedia.cz

Polární záře zachycená v Polsku v roce 2015

Článek

„V noci ze soboty na neděli se naskytnou vysoké šance na pozorování polárních září i ze středních zeměpisných šířek, tedy i z Česka a Slovenska,” upozorňuje Petr Horálek ze Slezské univerzity v Opavě s odkazem na informace amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru.

„Pokud bude geomagnetická bouře tak silná, jak astronomové předpovídají, budou záře pozorovatelné z našich končin nízko nad severním obzorem s největší pravděpodobností už po setmění. Pozorovat se ale vyplatí v průběhu celé noci,“ dodává.

Hledá se lovec polární záře. Islandský hotel láká neotřelou nabídkou

Cestování

Na slunci došlo ve čtvrtek podle úřadu k jedné z nejsilnějších erupcí. A právě proto budou moci polární záři spatřit zřejmě lidé i v Česku. „Předpověď počasí je zatím velmi dobrá, navíc svým svitem nebude rušit Měsíc, který vychází až ve druhé polovině noci,“ vysvětluje Horálek.

„Pro pozorování je potřeba najít místo s dokonalým výhledem k severu, nerušeným světelným znečištěním,“ doplnil.

Polární záře

  • Je souhrnný název pro světelné úkazy nastávající ve vysoké atmosféře ve výškách nejčastěji kolem 100 km. 
  • Jde o jeden z hlavních jevů vesmírného počasí. Běžně se vyskytuje v polárních oblastech (jižní záře – aurora australis, severní záře – aurora borealis), zatímco ve středních zeměpisných šířkách a zejména v tropech jen výjimečně.

Lidé z celého světa mohou vymyslet jména pro polární záři

Cestování

Anketa

Pokusíte se zahlédnout v noci na neděli polární záři?
Určitě
90 %
Ještě nevím
6,5 %
Ne
3,5 %
Celkem hlasovalo 11787 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám