Hlavní obsah

V pražské zoo po porodu uhynulo medvídě, matka ho poté sežrala

– PRAHA
Právo, Novinky, jam, jas

V pražské zoo uhynulo v pondělí nad ránem lední medvídě, které se předešlé noci narodilo samici Boře. Bora v pondělí ráno překvapivě opustila "medvědí porodnici", což ošetřovatelům signalizovalo, že nastal problém. Matka uhynulé medvídě sežrala. Právu to potvrdil mluvčí pražské zoo Vít Kahle.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Medvídě se narodilo v neděli kolem 22. hodiny večer. Až do tří hodin ho ošetřovatelé, kteří jej ponechali s matkou osamotě, slyšeli.

Důvody, proč medvídě uhynulo, zatím ošetřovatelé analyzují. Využijí i videozáznamy z kamer, které přenášely dění z "medvědí porodnice" v přímém přenosu na internet. Spekulují o tom, že mládě mohlo byt slabé či nemocné.

Skutečnost, že matka mrtvé medvídě sežrala, je podle ošetřovatelů pro tyto tvory zcela běžná. Vzhledem k tomu, že Bora byla zkušenou matkou, nepředpokládají ošetřovatelé, že by potomka odvrhla.

Medvědice Bora je 87. lední medvěd chovaný v pražské zoo. Narodila se v roce 1986 ve Vídni, dva roky poté přešla do zoo ve Dvoře Králové nad Labem, odtud v roce 1997 do Prahy.

Chov medvědů ledních v podmínkách zoo je velmi obtížný, samice se často odmítají o mláďata starat nebo je usmrtí. Umělý odchov je obtížný i vzhledem ke zvláštnímu složení medvědího mléka.

První lední medvěd byl uměle odchován údajně právě v pražské zoo v roce 1942. Do současnosti se v Zoo Praha odchovalo 6 mláďat.

Reklama

Výběr článků

Načítám