Hlavní obsah

V pražské školce dávali dětem 10 let jídlo v odpadkových pytlech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jídlo podávané dětem v černých odpadkových pytlech. Tak mělo předchozích deset let vypadat stolování v jedné z mateřských škol v Praze na Smíchově. Důvodem byla úleva pro kuchařky, kterým tak ubylo nádobí. Na problém upozorňovaly učitelky, ředitelka školky ale pochybení odmítla. O případu informovala televize Nova.

Dětem ve školce servírovali jídlo v pytlech na odpadky.Video: TV Nova

 
Článek

Děti v mateřské školce v ulici Kroupova dostávaly jídlo v pytlích údajně přes deset let.

„Když vezmu pytel na odpadky, který není certifikován, a ještě do něj dám jídlo, které může mít 90 stupňů, tak něco se tam uvolňovat může,“ uvedl rodič a předseda výboru Sdružení rodičů a přátel školy Pavel Kuropata.

Bývalá učitelka Vendula Petelíková uvedla, že s kolegyněmi s tímto postupem nesouhlasily. „Tak jsme byly i s dětmi vyhozeny na jinou půlku zahrady. Mně se nelíbil ten přístup. Tak jsem se rozhodla dát výpověď,“ citoval učitelku server Tn.cz.

„Sáčky na odpad HDPE nejsou výrobcem určeny pro styk s potravinami, což je v rozporu s požadavkem platné legislativy. S kontrolovanou osobou bude zahájeno správní řízení,“ sdělila pražská hygienická stanice.

Ředitelka školky podle Novy odmítla komunikovat, když se s ní televizní štáb pokoušel spojit.

„Já se nebudu vyjadřovat, ať se vyjádří paní starostka,“ řekla ředitelka Zuzana Legnerová.

Starostka: Žádné zlo na dětech se tu nepáchá, ředitelku odvolávat nebudu

Server citoval rovněž z nahrávky ze schůzky starostky s rodiči ještě z doby před zveřejněním výsledků hygieny. Starostka se měla vyjádřit k rodičům v tom smyslu, že když se servírováním tímto způsobem mají problém, můžou změnit školku.

Foto: TV Nova

Dětem ve školce servírovali jídlo v pytlech na odpadky

„Já jsem přesvědčena, že se tady nepáchá žádné zlo na dětech. Zatím důkaz na to nemám, budu čekat na důkaz z kontroly,“ uvedla starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS).

Podle Novy ale Zajíčkové důkazy a zpráva z hygieny nestačily. S odkazem na důvěrný zdroj redakce televize uvedla, že starostka má být s ředitelkou školky v dobrém kamarádském vztahu.

„Jako zřizovatel přijmeme adekvátní opatření. Bude to třeba vytýkací dopis a podobně. Zatím jsme neshledali důvody pro odvolání,“ dodala Zajíčková.

Ve zmíněné mateřské škole ale podle Novy nebylo jídlo v pytlech jediným problémem, který se tam řešil. Česká školní inspekce tam měla nedávno upozornit na nevyváženou stravu nebo nevhodné chování učitelky.

Anketa

Vadilo by Vám, kdyby Vaše dítě dostávalo jídlo ve školce z odpadkových sáčků?
Určitě vadilo.
96 %
Nevadilo, je to dobrý nápad.
2,7 %
Nezáleží na tom.
1,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 42455 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám