Hlavní obsah

V Praze začala oprava dalšího jezu. Pod Jiráskovým mostem pracují stavbaři přímo z Vltavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V centru Prahy začala rekonstrukce 280 metrů dlouhého Šítkovského jezu pod Jiráskovým mostem. Stavbaři začali pracovat na prvním z pěti úseků. V zajištěné ochranné jímce dosud stihli vybetonovat betonové předprsí a nahradit původní dřevěnou štětovnici v nadjezí ocelovou. Cílem investice Povodí Vltavy je především zajistit jezové těleso a zvýšit jeho odolnost vůči povodním.

Oprava jezu v centru PrahyVideo: Novinky

 
Článek

Letos na jaře dokončili stavbaři práce na Staroměstském jezu ze 13. století. Tuto rekonstrukci dokončili o tři čtvrtě roku dříve a v dubnu začala oprava dalšího, nedalekého Šítkovského jezu. Ten leží pod Jiráskovým mostem mezi Dětským a Slovanským ostrovem.

„Stavíme opět především z vody, protože na staveniště nemáme žádný přístup z pevniny. Tím ale podobnost s předchozím projektem končí, protože se týká jiných prvků. Dá se říct, že rekonstrukce, kterou nyní provádíme na Šítkovském jezu, proběhla na tom Staroměstském už v 50. letech minulého století,“ vysvětlil Daniel Boďa, vedoucí projektu ze společnosti Metrostav DIZ.

A naopak. Přelivná pole, která se nedávno rekonstruovala na Staroměstském jezu, se na Šítkovském zachovala v dobrém stavu, protože prošla opravou teprve nedávno.

Foto: Novinky

Oprava jezu v centru prahy

Oprava se provádí hlavně k zajištění jezového tělesa. „Zejména k prodloužení průsakových drah pod jezem a k tomu slouží štětovnicová stěna z oceli. My jsme na této stavbě realizovali zcela novou štětovnicovou stěnu v nadjezí, doteď tam byla původní dřevěná štětovnicová stěna, my ji doplňujeme o tu ocelovou,“ doplnil Boďa.

Pod jezem již ocelová stěna byla z rekonstrukce v minulosti. Tu stavbaři momentálně pouze opravují a vyměňují části, které byly v havarijním stavu.

Hydrolog vzpomíná na povodně 2002: Do Orlíku se valila tisíciletá voda

Domácí

Stavbu podle Bodi neprovází žádné nepředvídatelné události. „Jsou to jen drobné změny. Nešel udělat podrobný průzkum před projektem, protože těleso bylo pod vodou,“ dodal.

Většinu etap budou stavaři realizovat stejnou technologií. Výjimku tvoří ta prostřední, která se odehraje v prostoru vorové propusti. Na její návodní straně nahradí funkci štětovnic nová podzemní betonová stěna vytvořená pomocí tryskové injektáže.

Příbramské žulové bloky

Zajímavostí projektu je uložení elektrické chráničky v koruně jezu, aby bylo možné propojit ovládání plavebních komor Smíchov a Mánes. Stejně jako v případě Staroměstského jezu přijde i zde k užitku příbramská žula. Z naformátovaných žulových bloků se vyskládá nová odtrhová hrana.

„Je to formátované na přesno. Na tu orterovou hranu se budou dávat na sraz přesně do určité hladiny,“ dodal vedoucí projektu.

Stavební práce na rekonstrukci Šítkovského jezu jsou omezeny na letní měsíce a období mimo povodňové stavy. Při průtocích nad 400 m3/s musí stavbaři přerušit stavbu a odstěhovat ze staveniště techniku. Současný průtok je kolem 70 m3/s.

Foto: Novinky

Oprava jezu v centru prahy

Šítkovský jez pochází z 15. století. Od té doby prošel mnoha opravami, ta poslední proběhla v 50. letech 20. století. Pevný jez pražského typu několikrát změnil svůj tvar i délku.

V současnosti je dvakrát zalomený a měří 280 metrů. Uprostřed ho rozděluje vorová propust o šířce 12 metrů a délce 50 metrů. Šítkovský jez je součástí vodního díla Smíchov, jehož účelem je dnes především umožnit plavbu po Vltavě v Praze. Původní účel byl však jiný, a to vytvoření spádu pro mlýny na obou stranách řeky.

Staroměstský jez v Praze získá původní historickou podobu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám