Hlavní obsah

V Praze a v Brně jsou hospitalizovány dvě děti s podezřením na SARS

ČTK, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V českých nemocnicích jsou dvě děti, u nichž mají lékaři podezření na onemocnění nebezpečným zápalem plic (SARS). Šestiletou holčičku dnes přijali lékaři na infekční klinice pražské Fakultní nemocnice Bulovka. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Mario Böhma s podobným podezřením leží tříletá dívka také v nemocnici v Brně.

Foto: Vratislav Konečný

Uprostřed ředitelka školy paní Anna Niklová s radním Ondřejem Balatkou zahajují festival

Článek

Šestiletá dívka, hospitalizovaná ve  Fakultní Nemocnici Na Bulovce, se s rodiči vrátila z Thajska. "Dítě se vrátilo se svými rodiči z dovolené 27. března. Mělo určité dýchací potíže a bolesti nohou. Vzhledem k tomu, že přicestovalo z míst, kde se SARS vyskytuje nejvíc, byla dívenka preventivně hospitalizována na naší klinice a děláme všechna nezbytná vyšetření," řekla Právu ve středu primářka kliniky Hana Roháčová.

Informovala, že týž den byly z kliniky propuštěny dvě ženy, u nichž už podezření na SARS bylo definitivně vyloučeno. Na Bulovce tak zůstává Vietnamka, která byla hospitalizována v pondělí a u níž se čeká na výsledky zkoušek a nově šestiletá dívenka. V Příbrami je rovněž na pozorování Vietnamka, která přicestovala z Vietnamu a v letadle do Paříže byla v blízkosti osoby nakažené SARS. I ona byla preventivně hospitalizována a lékaři provádějí všechny zkoušky.

Tím počet podezření v souvislosti se smrtícím zápalem plic v ČR stoupl na čtrnáct. Zatím ani u jednoho z nich nemoc prokázána nebyla. Ministerstvo zahraničí, jak jsme již ve středu oznámili, doporučilo občanům, aby zvážili cesty do Singapuru, Hanoje, Hongkongu a Číny a pokud není cesta nezbytně nutná, odložili odjezd na pozdější dobu. Podle informace Světové zdravotnické organizace, na nemoc zatím není stoprocentně účinný lék, zřejmě se šíří vzduchem a zatím bylo nakaženo 1700 lidí, z toho 60 zemřelo.

Reklama

Související témata:

Související články

Virus SARS již zabil i svého objevitele

Epidemii smrtelného atypického zápalu plic SARS, která se nepřestává šířit z jihovýchodní Asie, podlehl v o víkendu i doktor Carlo Urbani (46), který...

Ani u jednoho z 12 pacientů nebyl potvrzen SARS

Ani u jednoho z 12 nemocných sledovaných v ČR s podezřením na SARS (smrtící zápal polic) nebyl nebezpečný stav potvrzen. "Zaplať pán bůh, šlo o jiné diagnózy,"...

Výběr článků

Načítám