Hlavní obsah

V poslední den školního roku padaly teplotní rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Páteční vysoké teploty daly za pravdu meteorologům, kteří varovali před extrémními vedry. Tropy udeřily zejména v Praze a ve středních Čechách, kde stoupala rtuť nad 34 stupňů Celsia, a na několika stanicích padly teplotní rekordy. Například v Dobřichovicích bylo 34,3 stupně Celsia, tedy o 2,3 stupně více, než činí dosavadní maximum z roku 2003.

Foto: Mike Segar, Reuters

Děti si šly v poslední den školního roku pro vysvědčení mnohdy v parném počasí.

Článek

Kromě Dobřichovic padly rekordy i jinde. Rovných 34 stupňů bylo například v Řeži u Prahy, v Průhonicích 32,8 stupně a na stanici Praha Karlov naměřili meteorologové 32,6 stupňů.

Údaje z nejstarší české stanice v pražském Klementinu, kde se měří od roku 1775, zatím nejsou k dispozici. Podle předběžných měření v pátek ale rekord 34,9 stupně z roku 1947 překonán nebude. "Nejvyšší denní průměry byly mezi 30 až 34 stupni, Morava je chladnější, tam je to kolem 28 stupňů," uvedl meteorolog Josef Hanzlík z ČHMÚ.

Ještě větší vedra by měla přijít o víkendu. V sobotu hlásí předpověď až 36 stupňů, v neděli 26 až 30 stupňů v Čechách a 31 až 35 stupňů na Moravě. Slunečné počasí ale místy pokazí přeháňky a bouřky. Nadále trvá varování ČHMÚ před vysokými teplotami.

Meteorologové očekávají, že bude na začátku prázdnin pokořena řada teplotních rekordů. Klementinum hlásí na sobotu maximum 35,7 stupně naměřené v roce 1950, na neděli pak 34,2 stupně z roku 1905.

Reklama

Výběr článků

Načítám