Hlavní obsah

Plzní projel Konvoj svobody, hvězdami programu jsou váleční veteráni

Právo, Jan Švábek
Plzeň

Oslavy osvobození v Plzni vrcholí. Městem v sobotu projel tradiční Konvoj svobody. V džípech se šeříkem se ho zúčastnili i američtí a belgičtí veteráni, kteří se na osvobození západu Čech v květnu 1945 podíleli. Na náměstí Republiky je přivítaly tisíce lidí.

Plzní projel Konvoj svobody, hvězdami programu jsou váleční veterániVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

Konvoj letos čítal více než dvě stovky kusů americké vojenské techniky. Po Klatovské třídě se prohnal například americký stíhač tanků M36 Jackson, polopásový obrněný transportér Half-track M-16 nebo nákladní tahač Diamond T. Přehlídku zpestřil i přelet stíhaček Gripen a nebem nad západočeskou metropolí se prohnaly také legendární britské Spitfiry.

Sedm veteránů

Hlavními hvězdami konvoje ale bylo sedm amerických a belgických veteránů, kteří už dávno oslavili devadesáté narozeniny. Na západ Čech letos dorazili Američané George Thompson, James Duncan a Earl Ingram a z Belgie pak Louis Gihoul, Michel Gilain, Hubert Rauw a Valère Gustin. V konvoji dojeli až na náměstí Republiky, kde jim lidé děkovali.

Foto: Jan Švábek, Právo

V konvoji nechyběl americký veterán George Thompson.

„Nedostává se mně slov, jaké je to být znovu zpátky v Plzni. Je to báječný. A konvoj, ten je prostě super,“ sdělil Právu 95letý Earl Ingram. Stejně jako další veteráni, Ingram se s lidmi ochotně fotil, objímal a podepisoval jim donesené předměty.

Mezi tradiční návštěvníky slavností patří i James Duncan, který si ihned po vystoupení z džípu zapálil oblíbenou dýmku. Plzeňské náměstí vždy bude v jeho srdci.

Foto: Jan Švábek, Právo

Veterán Earl Ingram ochutnává čerstvě upečený chleba.

„Je to významné místo ve městě, které jsme pomáhali osvobodit. Vždy je plné úžasných lidí. Všichni nás tady tehdy přivítali, mnozí byli dokonce v kostýmech. Vážili jsme si toho, že jsme tu mohli být, a vážíme si toho i dnes. Miluji české lidi,“ řekl Právu Duncan.

Světový unikát

Konvoj svobody patří mezi hlavní body programu akce. „Myslím si, že takhle v centru tak početný konvoj s tak vzácnou a těžkou technikou nikde na světě nejezdí. Počet aut stoupá. Za komančů to tu nesmělo být, ale teď čeští sběratelé kupují techniku z celého světa, kterou pak opravují. My jsme teď získali tank M4 Sherman z Argentiny, který ukážeme na slavnostech v příštím roce,“ sdělil Právu Pavel Rogl z Klub vojenské historie 16. obrněné divize.

Foto: Jan Švábek, Právo

Konvoj svobody v sobotu projel Plzní.

Slavnosti svobody budou pokračovat i v neděli, kdy se od 16. hodin na uskuteční i hlavní vzpomínkový akt u památníku Díky, Ameriko! Zúčastnit by se ho měli například premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) nebo europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám