Hlavní obsah

Lídři v Plzni se vzdali podpory SPD

• Aktualizováno

ANO, Piráti a STAN v Plzni se dohodli, že budou ve městě vládnout s podporou PRO Plzeň, a nikoliv podporou dvou zastupitelů zvolených za SPD. Strany v neděli podepsaly memorandum o spolupráci.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Novým plzeňským primátorem bude Roman Zarzycký (v červené kravatě), takto v sobotu sledoval průběh sčítání hlasů v plzeňském volebním štábu ANO.

Článek

Uskupení v západočeském městě se už v noci na neděli dohodla, že obejdou vítězné SPOLU a utvoří menšinovou radu, která se bude opírat o podporu dvou zastupitelů zvolených za SPD. S tím ale mělo problém celostátní vedení Pirátů a STAN.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že by mohlo celostátní vedení zasáhnout a šéf plzeňských Pirátů Pavel Bosák byl na večer pozván na jednání, aby postup obhájil.

„Vyměnili jsme si informace, vysvětlil jsem jim, že výsledek našich jednání v Plzni ještě není finální, takže jejich reakce byly z mého pohledu předčasné,“ řekl Bosák. Podle něj jednání začala v sobotu a dále pokračují, například dnešní dohodou s hnutím PRO Plzeň.

Podle Zarzyckého všichni čerpali z médií informace, které nebyly podloženy skutečnou realitou. „Včera jsem možná udělal neopatrné vyjádření, které se svezlo po hlavách našich koaličních partnerů a ti si to nezasloužili,“ uvedl. Dohoda podle něj byla mezi hnutím ANO a dvěma nestraníky za SPD, z čehož se udělala „mediální masáž“. „Říkal jsem několikrát, že tito lidé nepodepíší koaliční smlouvu a nebudou účastni v radě, a zástupci jiných stran to dnes zneužívali k něčemu, k čemu to nemělo sloužit,“ uvedl Zarzycký. Podle něj šlo pouze o nepochopení, i z centrálních míst.

Šéf Pirátů Bartoš odmítá plzeňskou koalici s podporou SPD. Zasáhnu, hrozí

Domácí

Večer se lídři podpory SPD vzdali, místo toho se opřou o hlasy hnutí PRO Plzeň, které má 5 zastupitelů a ve volbách skončilo třetí. ANO, Piráti, STAN a PRO Plzeň budou mít 28 křesel v 47členném zastupitelstvu.

Primátorem Plzně bude lídr ANO Zarzycký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám