Hlavní obsah

V Písku strhnul vandal městskou vlajku, zřejmě si ji spletl s ukrajinskou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modrožluté barvy, ale jiné rozložení. To je jediný rozdíl mezi městskou vlajkou jihočeského Písku a vlajkou Ukrajiny. A zřejmě právě neznalost stojí za vandalismem, který se zde odehrál během oslav konce druhé světové války. Někdo si totiž zřejmě městskou vlajku spletl s ukrajinskou. Strhl ji, zmačkal a pohodil u památníku, kde visela.

Foto: Lucie Kándlová, Právo

Vlajka města Písku během oslav konce druhé světové války

Článek

„Městská vlajka visela u památníku 4. obrněné divize U.S. Army u Základní školy T. G. Masaryka. My se domníváme, že si ji vandal spletl s ukrajinskou, protože si jsou velmi podobné,“ řekla Právu Petra Měšťanová, mluvčí písecké radnice.

„Rozdíl je jen v rozložení barev. Vlajka města Písku je tvořena dvěma stejnými pruhy, z nichž horní je žlutý a dolní je modrý. Při svislém použití je žlutý pruh umístěn vlevo. Ukrajinská vlajka má uspořádání barev obrácené,“ dodala s tím, že městská vlajka například na budovách městského úřadu visí řadu let.

„V poslední době se ale stává, že jdou lidé okolo a podivují se, proč máme vyvěšenou ukrajinskou vlajku, většinou jde ale o přespolní,“ dodala mluvčí radnice.

Foto: Lucie Kándlová, Právo

Vlajka města Písku během oslav konce druhé světové války

Během oslav konce druhé světové války navíc někdo strhl i sovětskou a českou vlajku, které visely u památníku u zemského hřebčince, který připomíná setkání spojeneckých vojsk americké a rudé armády.

„Všechny tyto případy radnice odsuzuje. Záležitost se řeší jako přestupek, pachatele neznáme,“ dodala Měšťanová.

Obytný dům v Písku byl zapálen úmyslně. Policie obvinila mladíka, který tam dřív bydlel

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám