Hlavní obsah

V Obecním domě zmizela elektronika a mobily za deset miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Inventura v pražském Obecním domě odhalila závažný nešvar. Scházejí tam totiž předměty za téměř deset miliónů korun. Minulé vedení podle všeho neoprávněně nakupovalo věci na náklady společnosti, vyplývá z výsledků inventury. Jde především o elektroniku a mobilní telefony, nikoli o historický mobiliář.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obecní dům. Ilustrační foto

Článek

"Nedohledali jsme věci za téměř deset miliónů korun v účetních zůstatkových hodnotách, což představuje zhruba 30 miliónů v pořizovacích hodnotách," řekl ředitel městské společnosti Vlastimil Ježek k současné první vlně kontrol.

Kontroly budou podle něj pokračovat. Druhá část inventur má skončit na přelomu září a října. "Následovat budou právní kroky směrem k předchozímu představenstvu," doplnil.

Někdejší předseda představenstva Radovan Šteiner (ODS) tvrzení vyplývající z výsledku inventury odmítl. V textové zprávě označil informace za "naprostý nesmysl". Rovněž vyzval ke zveřejnění seznamu předmětů, které v majetku Obecního domu údajně chybějí, a také konkrétní obvinění, "abychom mohli podniknout další právní kroky," uvedl.

O 70 procent dražší služby

Vedení Obecního domu už v uplynulých dnech podalo trestní oznámení na účetní, která měla zpronevěřit částku ve výši několika stovek tisíc korun. "Je to výsledkem špatně nastavených kontrolních mechanismů," komentoval to Ježek. "Nastavili jsme proto zcela jasná pravidla, abychom podobným případům v budoucnu předešli," řekl.

Z auditu hospodaření také už dříve vyplynulo, že předchozí vedení uzavíralo nevýhodné smlouvy na právní a ekonomické služby i na služby IT. Za některé se mělo utrácet až o 70 procent víc, než bylo nutné. Současné představenstvo se proto snaží podobné smlouvy postupně ukončovat. Podle Ježka byly předražené také náklady na reprezentaci a na mzdy. Nedávno odvolaným členům vedení ale musí společnost ještě zaplatit odstupné. Jde o částky v řádu miliónů korun.

Už v prosinci loňského roku obměnila pražská rada členy dozorčí rady Obecního domu. Ti v březnu odvolali všechny členy představenstva a zvolili nové. Do čela pak dosadili bývalého ředitele Národní knihovny Ježka. Ten chce "resuscitovat" kulturní činnost společnosti.

Účetní ztráta z roku 2010 činí podle rozpočtu Obecního domu téměř 21 miliónů, z roku 2011 více než 16 miliónů, letos zatím zhruba čtyři milióny korun. Akciová společnost Obecní dům vznikla v červnu 2002. Spravuje historický Obecní dům a pořádá kulturní a vzdělávací akce. Prostory pronajímá i pro soukromé akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám