Hlavní obsah

V noci na pondělí hrozí Česku ledovka, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci na pondělí během mrznoucích srážek hrozí po celé České republice ledovka, varují meteorologové. Řidiči a chodci by měli být zvláště opatrní. Český hydrometeorologický ústav zároveň upozorňuje, že se ledovka může tvořit i v následujících dnech.

Foto: ČHMÚ, Novinky

Výstraha ČHMÚ

Článek

Výstraha platí od nedělních 22:00 do pondělních 05:00. Ledovka se může objevit v Praze, Středočeském, Plzeňském a Karlovarském kraji a také na jihu a severu Čech. Později se mohou silnice a chodníky pokrýt slabou vrstvou ledu v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, na Vysočině a také na Moravě. Pro tyto oblasti platí výstraha od noci do pondělních 10:00.

Ledovka může způsobit problémy v dopravě, zvýšit počet nehod, ale i zranění. „Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven,“ uvedl ČHMÚ. Řidičům pak kladl na srdce, aby jezdili obzvláště opatrně a počítali s prodloužením doby jízdy.

Z předpovědi počasí na následující dny vyplývá, že ledovka bude chodce a řidiče trápit i v dalších dnech.

Anketa

Už máte přezutý vůz do zimních pneumatik?
Ano
82,8 %
Ne
17,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7565 čtenářů.

V pondělí by během dne mělo od jihozápadu sněžit a v nižších polohách pod 600 metrů bude padat sníh s deštěm, uvádí ČHMÚ. Srážky budou ubývat až odpoledne, večer by se měly tvořit mlhy, místy mrznoucí. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, v severovýchodní polovině místy kolem -5 °C, během noci v jihozápadní polovině území nastane oteplování. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C.

Podobný charakter bude mít počasí i v úterý. Meteorologové upozorňují, že se v noci na úterý na některých místech bude vyskytovat náledí, při mrznoucích srážkách i ledovka. Během dne bude oblačno až polojasno, během dne přibývání další oblačnosti a postupně místy občasný déšť, ojediněle i mrznoucí. V polohách nad 600 m déšť se sněhem nebo sněžení. Zpočátku místy mlhy, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C, na severovýchodě až 7 °C.

Také ve středu v ranních hodinách se může na některých místech tvořit náledí. Během dne bude zataženo až oblačno, mlhavo, ojediněle polojasno. Místy déšť nebo přeháňky, nad 600 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C.

Nová předpověď: Až minus 12 stupňů a až 15 cm sněhu

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám