Hlavní obsah

V nemocnicích na Vysočině došlo i na hádky

– JIHLAVA

Napětí v ambulancích nemocnic na Vysočině, kde lékaři třetím týdnem odmítají sloužit přesčasy kvůli výši mezd, roste. Lékaři, kteří zaskakují za protestující kolegy, jsou unaveni, pacienti tráví dlouhé hodiny v čekárnách. Na 300 plánovaných operací bylo odloženo. Žádná písemná stížnost na vedení nemocnic ale nedorazila, řekli jejich mluvčí.

Článek

"Čekáme tady tři hodiny, řada lidí, co přišla až po nás, je už dávno doma a my tu pořád sedíme," řekl pětačtyřicetiletý muž v čekárně chirurgické ambulance jihlavské nemocnice. Kolem 10:00 se zde pacienti pohádali s personálem. Jeden pacient bez zjevných akutních problémů pronikl do ambulance a tři muži o berlích si předbíháni nenechali líbit.

"Řekl, že je podnikatel, že si doktora platí, a nám do toho nic není, že předbíhá," řekla pětasedmdesátiletá Anděla z Jihlavy. Ta více jak tři hodiny čekala na chodbě na kontrolu poraněného kolena.

"Doktoři v ambulanci to dělají naschvál podle hesla čím hůř, tím lépe, aby si vymohli vyšší mzdy. Mě nezajímá, že stávkují, kdyby si tady nedávali tak vysoké mzdy, hospodařili by jinak. Ušetřit se dá jedině na mzdách, ne na pacientech," zdůraznil muž v čekárně.

"Čekám tady přes tři hodiny, nahlásil jsem se na dispečinku, ale pořadí si tu dělá doktor," rozčiluje se další muž o berlích.

"Čekat tady déle nebudu, jdu se nechat uschopnit k obvodní doktorce," řekla jedna z pacientek, která je v pracovní neschopnosti s potížemi zad.

"Nic vám říkat nebudu, obrátilo by se to proti mě," říká tiše mladá žena s bolestivým poraněním nohy.

Na řadu přicházejí emoce

Čekárna v novém pavilonu nemocnice, kde se incident odehrál, podle lékaře Jaromíra Havla slouží celkem šesti ambulancím. "To se řešit nedá, to je česká povaha. Pacienti si mohou stěžovat sami na sebe, že se nechali předběhnout," řekl. Lékař se má podle něj věnovat ošetřování pacienta v ambulanci. Čekací lhůty jsou, jak tvrdí, normální. Emoce se ale vyhrocují na obou stranách v souvislosti se směnným provozem. "Lidi by si neměli stěžovat na ambulanci či řediteli nemocnice, ale mimo zdi zařízení, tam by se to mělo řešit," podotkl.

Chirurg Vladimír Martinec, který patří k protestujícím lékařům, tvrdil, že incident se neodehrál v jeho ambulanci, ale na traumatologii. Tamní lékař a odborář Miloš Novák tvrdí, že o ničem neví. Lékařský náměstek nemocnice je na dovolené, ředitel na jednání v sídle kraje. Většina pacientů na lůžkových odděleních nemocnic si ale na péči personálu nestěžuje. "Jsem velmi spokojená a všem děkuji," řekla šedesátiletá pacientka z Třeště. Ležela na jednotce intenzivní péče a tam pacienty podle ní "vyloženě hýčkají," stejně jako na chirurgii. Že se v nemocnici něco děje, ví jenom z novin, ale hospodaření nemocnic vůbec nerozumí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám