Hlavní obsah

V Mariánských Lázních chtějí pohřbívat pod křišťálový strom vzpomínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci republiky zcela unikátní pietní místo má vzniknout ještě v letošním roce na městském hřbitově v Mariánských Lázních. V podzemí tam totiž chtějí vybudovat nové kolumbárium pro šest set uren, nad kterým bude stát tak zvaný Křišťálový strom vzpomínek se skleněnými lístky.

Foto: MěÚ ML

Křišťálový strom vzpomínek se má poprvé objevit na hřbitově v Mariánských Lázních

Článek

„Je to něco nového, co ještě v České republice není, ač to pochází od českého výrobce,“ uvedl mariánskolázeňský starosta Martin Hurajčík (ANO). „Za každou urnu bude na stromě křišťálový lístek,“ dodal.

Prostřednictvím mobilní aplikace nebo panelu umístěného na místě bude možné konkrétní lístek rozsvítit. Pozůstalí mohou nechat na tyto lístky vypískovat jméno zesnulého, přičemž listy mohou obsahovat i malé množství zataveného kremačního popela. Do lístků bude možné v aplikaci přidat i fotografie.

Strom má být téměř tři metry vysoký. Skrytý bude v uzamykatelném altánu z bezpečnostního skla. „Vedle kapacity nového podzemního kolumbária je možnost uplatnit zhruba tři sta vsypů pod strom,“ poznamenal starosta. Náklady na pořízení Křišťálového stromu vzpomínek mají dosáhnout zhruba 4,3 milionu korun, přičemž město půlku zaplatí letos a druhou v roce příštím.

Mariánskolázeňský hřbitov má omezenou kapacitu, která by mohla být za několik let vyčerpána. Navíc část pozemků na hřbitově není ve vlastnictví města. Pozemky na hřbitově jsou v některých místech zavodněné, což znemožňuje klasické pohřbívání. „Byli bychom rádi, kdyby Křišťálový strom začal sloužit již letos na Dušičky,“ uzavřel Hurajčík.

Karlovarský festival ocení Ivana Trojana, filmovou retrospektivou oslaví díla Franze Kafky

MFF KV

Reklama

Výběr článků

Načítám