Hlavní obsah

V Libereckém kraji bude vládnout čtyřkoalice

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští čtyři roky povede Liberecký kraj koalice čtyř politických subjektů v čele s hnutím Starostové pro liberecký kraj. Právu to sdělil dosavadní hejtman Martin Půta s tím, že na spolupráci se dohodli se zástupci ANO (9 zastupitelů), ČSSD (4) a ODS (4). Tato koalice bude disponovat většinou 35 křesel z pětačtyřicetičlenného zastupitelstva.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Libereckém kraji

Článek

Dohodu schválili v neděli odpoledne členové krajského zastupitelského klubu SLK. Zástupci ANO, sociálních demokratů a ODS s ní vyjádřili souhlas již minulý týden.

„V pondělí v 16 hodin podepíší představitelé všech čtyř subjektů memorandum o spolupráci a poté začneme jednat o společném programovém prohlášení tak, aby do dvou týdnů mohla být podepsána koaliční dohoda,“ řekl Půta. O konkrétním obsazení krajské rady zatím hovořit nechtěl, potvrdil však, že by měl být znovu navržen na post hejtmana.

Starostové pro Liberecký kraj (SLK) zvítězili v krajských volbách nejvýrazněji ze všech vítězů voleb v Česku. Podpořilo je 32,35 procent a oni získali 18 zastupitelských mandátů. Hejtman Půta získal 8143 preferenčních hlasů. Nejvíc ze všech kandidátů na Liberecku.

Do zastupitelstva se dostalo celkem sedm politických subjektů. V opozici zůstane Změna pro Liberecký kraj, KSČM (oba po 4 mandátech) a Koalice SPD SPO (2).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám