Hlavní obsah

V Krkonoších spadly tři velké laviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pád hned trojice velkých lavin v Krkonoších zaznamenala horská služba. Dvě laviny se uvolnily v Malé a Velké kotelní jámě, třetí v Obřím dole. Horská služba o jejich pádu v sobotu informovala na webu.

Foto: Horská služba

Zobrazení laviny ze začátku února v Obřím dole

Článek

K pádu lavin došlo podle horské služby koncem minulého týdne v době od 2. do 5. února. Nikdo nebyl zraněn, sníh se sesunul v oblastech, kde se lidé běžně nepohybují.

Laviny, které se uvolnily v Malé a Velké kotelní jámě, měřily kolem 700 metrů, ta z Obřího dolu měřila kolem jednoho kilometru.

„Všechny tři laviny byly deskového charakteru a měly velký destrukční potenciál. Obecně platí, že ‚velká‘ lavina může zasypat a zničit auta, poškodit kamiony, zničit malé budovy a polámat několik stromů,“ popsala horská služba možná rizika.

Foto: Horská služba

Laviny v Malé a Velké kotelní jámě

Pro lyžaře či osoby pohybující se v lavinovém katastru by střet s takovouto lavinou představoval možné fatální nebezpečí.

V Krkonoších v polovině týdne kleslo lavinové nebezpečí z rizikového třetího na mírný druhý stupeň rizika.

Na hřebenech je až 150 centimetrů sněhu, přičemž více je ho na závětrných svazích. „Nad pásmem lesa se na severovýchodních až jihozápadních svazích vlivem větru vytvořily sněhové desky, zde se mohou vyskytnout laviny deskové z navátého sněhu,“ uvádí horská služba.

Uvolnění laviny je za této situace možné především při velkém dodatečném zatížení především na strmých svazích, přičemž možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá.

V Tatrách varují před orkánem a lavinami. Sever Slovenska čeká sněhovou kalamitu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám