Hlavní obsah

V Klementinu vystavují originály rukopisů. Ty nejvzácnější jen na tři dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Velislavova bible či latinský zlomek Dalimilovy kroniky. Tyto a dalších 16 vzácných rukopisů jsou od pátečního rána k vidění v Zrcadlové kapli Klementina v Praze. Významná díla z fondů Národní knihovny ČR instalovali restaurátoři do skleněných vitrín v bílých rukavičkách. K vidění budou do neděle zdarma v rámci výstavy Kniha a závoj.

V Zrcadlové kapli Klementina jsou vystaveny vzácné originály rukopisůVideo: Novinky

 
Článek

Originální rukopisy byly roky uchovávány v trezorech a nyní mají návštěvníci ojedinělou možnost si je opět prohlédnout. Některé se veřejnosti ukážou po více než 30 letech, jiné ještě nebyly prezentovány nikdy.

Nejvzácnějším originálem výstavy je Velislavova bible, která je často přirovnávána ke středověkému komiksu. Bible vznikla kolem roku 1340 a je považována za nejobsáhlejší obrazový rukopis ve střední Evropě. Z původních 200 listů se jich dochovalo 178.

Vedle scén ze Starého a Nového zákona jsou na nich zobrazeny i střípky z každodenního života tehdejší společnosti a rukopis je díky tomu zdrojem poznání života či módy 14. století.

Unikátní je také zlomek rukopisu latinského překladu Dalimilovy kroniky, který pravděpodobně vznikl na objednávku Jana Lucemburského nebo Karla IV. Dochovala se z něj zhruba desetina – 24 pergamenových stran s velmi bohatými iluminacemi. Zlomek tak dokládá, že nejstarší česká kronika byla přeložena i do latiny.

Foto: Novinky

Restaurátoři instalovali historické rukopisy a tisky do skleněných vitrín v pátek ráno.

„Nejstarší rukopis z celé výstavy je poměrně nenápadný breviář, který vznikl ve druhé polovině 12. století a víme, že vznikl pro jeptišku z kláštera benediktinek u svatého Jiří, tady nedaleko na Pražském hradu,” popisuje další dílo kurátorka výstavy Renáta Modráková.

Vzácná díla vystavila Národní knihovna v rámci výstavy Kniha a závoj. Ta připomíná 1100 let od mučednické smrti svaté Ludmily – první pokřtěné české kněžny, babičky svatého Václava a nejstarší světice českých zemí.

Ve všech dokumentech se proto objevuje právě svatá Ludmila, a to v různých kontextech, které mapují její život i rozvoj jejího kultu. „Například právě Velislavova bible zobrazuje hlavní okamžiky života svaté Ludmily, včetně její smrti zardoušením,” doplňuje Modráková.

Foto: Národní knihovna ČR

Originální rukopisy z fondů Národní knihovny ČR budou v Zrcadlové kapli Klementina vystaveny do neděle.

Rukopisy a tisky jsou uloženy ve skleněných vitrínách, které poskytují stabilní teplotu a vlhkost. Na jejich instalaci se přijel podívat také ministr kultury Martin Baxa (ODS), který měl možnost prolistovat si v rukavičkách nejtěžší dílo výstavy, Malostranský graduál vážící 23 kilogramů.

„Jedná se i mimořádnou příležitost vidět na krátkou dobu především středověké rukopisy, které jsou spojeny se svatoludmilskou legendou, vidět mistrovství těch, kteří rukopisy vytvářeli. Ať už tady v českých zemích, nebo se jedná o skvostné importy ze severní Itálie,” řekl Baxa agentuře ČTK.

Vzhledem k tomu, o jak významná díla se jedná, a kvůli jejich ochraně, bude výstava přístupná pouhé tři dny, od 14. do 16. ledna vždy mezi 10 a 18 hodinou. Stejnojmennou výstavu si mohou lidé prohlédnout také virtuálně z pohodlí domova, k dispozici jsou digitální kopie všech vystavených originálů.

Od poloviny prosince též probíhá výstava Kniha a závoj v Galerii Klementinum, kde je k vidění dalších 39 originálů se svatoludmilskou tematikou. Zde je výstava otevřena až do 30. ledna 2022.

Reklama

Výběr článků

Načítám