Hlavní obsah

V kauze smlouvy VZP a Protonového centra padlo obvinění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Smlouva uzavřená mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) a pražským Protonovým centrem se dostala do hledáčku protikorupční policie. Ta v pondělí obvinila jednoho člověka v souvislosti s podpisem smlouvy z pokusu o zneužití pravomoci veřejného činitele.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova Všeobecné zdravotní pojišťovny na pražských Vinohradech

Článek

Potvrdil to státní zástupce Pavel Prygl, aniž by upřesnil, kdo je stíhán.

Smlouvu za VZP podepsal v roce 2006 její nucený správce Antonín Pečenka. Ten smlouvu uzavřel bez projednání na ministerstvu a bez výběrového řízení, navíc ji hned potvrdil razítkem ministerstva zdravotnictví. Do funkce nuceného správce ho jmenoval jako svého náměstka tehdejší ministr zdravotnictví David Rath.

VZP smlouvu odmítá

Smlouva zavazovala pojišťovnu, že bude po dobu patnácti let posílat každý rok do protonového centra cca 1600 pacientů a uhradí za jejich léčbu ročně jednu miliardu korun. VZP ji považuje za neplatnou a nabídla centru dohodu o narovnání. Podle ní by měla pojišťovna posílat do centra každoročně kolem 150 pacientů.

Foto: Proton Therapy Center

Budova pražského Protonového centra

Mluvčí VZP Oldřich Tichý uvedl, že pojišťovna nemá informace, kdo je oním obviněným. „Momentálně nemáme oficiální informaci, kdo konkrétně byl obviněn. Nicméně za VZP smlouvu v roce 2006 podepsal její nucený správce a současně tehdejší náměstek ministra zdravotnictví. Vše nasvědčuje tomu, že policie dospěla k témuž, co VZP tvrdí dlouhodobě - že totiž okolnosti podepsání smlouvy byly nestandardní," uvedl mluvčí.

Více světla nevneslo do případu ani protonové centrum. „Nikdo z Proton Therapy Center Czech nebyl ani není v souvislosti s uvedeným usnesením zmíněným Útvarem Policie ČR osloven. Jsme si jisti, že PTC vždy postupovalo správně a v souladu s veškerými právními předpisy,“ reagoval mluvčí centra Vladimír Šulc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám