Hlavní obsah

V kauze Čapí hnízdo mohu zvažovat kroky, uvedl Zeman

Právo, kab
Praha

Prezident Miloš Zeman se domnívá, že by se měla zveřejnit zpráva, v níž podle informací Deníku N státní zástupce Jaroslav Šaroch navrhl zastavit trestní stíhání premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Prohlásil to ve čtvrtek v TV Barrandov s tím, že sám může ve věci učinit kroky, neboť mu je Babiš sympatický.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„V mém případě je samozřejmě možné zvažovat kroky. Ale ty kroky budou aktuální teprve tehdy, když bude ukončeno, ať už s jakýmkoliv výsledkem, toto posuzování na úrovni státního zastupitelství. Jinak bych chtěl dodat, že mně je Andrej Babiš sympatický, neboť ho pokládám za druhého nejlepšího premiéra české vlády. Hned po mně,“ uvedl Zeman.

Ten po prvotní informaci, že Šaroch Babišovo trestní stíhání zastavil, v pondělí premiérovi gratuloval.

Domnívá se, že pokud nebude trestní stíhání zastaveno městským státním zastupitelstvím, nebo nejvyšším státním zastupitelem Pavlem Zemanem, bude se vléci ještě týdny nebo měsíce. Šarocha si prý váží za to, že se nebál změnit v kauze názor po letitém trestním stíhání. „Nevím, jestli je to pravda. Ale pokud ano, každému z nás se stalo, že jsme studovali nějaký spis a přistupovali jsme k tomu s nějakým názorem a mnohdy jsme tento názor změnili. Já si vážím pana Šarocha za jeho odvahu,“ dodal.

Foto: Právo

Státní zástupce Jaroslav Šaroch

Domnívá se, že pokud by se Babišova kauza dostala k soudu a ten jej osvobodil, stal by se soudce terčem útoků některých politiků a médií stejně, jako nyní útočí na Šarocha.

Podle informací Zemana musel Šaroch během jednoho roku zpracovat dvacet tisíc stran materiálu ke kauze Čapí hnízdo. „To je neuvěřitelné číslo. Fakt číslo dvě, z tohoto zpracování v délce jednoho roku vznikla devadesátistránková zpráva navrhující zastavení trestního stíhání. Já nechápu, proč se kolem toho dělají takové tanečky,“ uvedl Zeman.

„Kdyby pan Šaroch navrhl obžalobu, tak si myslím, že by část některých politiků a novinářů nadšeně jásala. Ale sdílím názor, že těchto devadesát stránek bychom si měli přečíst. Stejně jako je rozsudek veřejně přístupný, tak proč by nebylo veřejně přístupné toto?“ dodal Zeman.

Právo městského státního zastupitelství případ ještě posoudit, však prezident respektuje. „Jestli to chce městské státní zastupitelství ještě přezkoumat, tak co by ne. Ale já nechápu, co by na tom přezkoumávalo. Chce se dál věnovat 20 tisícům stránkám?“ divil se.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zřejmě navrhl zastavit trestní stíhání všech osob včetně premiéra Andreje Babiše po takřka čtyřech letech vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Informaci přinesl v pondělí Deník N. Věc bude ještě posuzovat vedení Městského státního zastupitelství v Praze. Informace znepokojila některé politiky i organizátory akce Milion chvilek pro demokracii, kteří by chtěli, aby se kauza dostala před soud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám