Hlavní obsah

V Jeseníkách hrozí laviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Jeseníkách ve čtvrtek vyhlásili třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály, který znamená značné nebezpečí. Za poslední dva dny napadlo na horách až 40 centimetrů sněhu, sníh navíc padal za silného větru, řekl ČTK dispečer jesenické horské služby Jakub Fabián.

Foto: Vítězslav Dokoupil

Ilustrační foto

Článek

V 1300 metrech nad mořem leží nyní okolo metru sněhu, na závětrných lavinových svazích je sněhu uloženo více, uvedla dnes na stránkách jesenická horská služba. Pád lavin hrozí v lavinových katastrech, které v Jeseníkách leží mimo značené trasy.

„Za poslední dva dny napadlo na horách poměrně dost sněhu, v hřebenových partiích kolem 35 až 40 centimetrů. Sníh padal za poměrně silného větru, vrstva sněhu je proto ufoukaná a na prudších svazích hrozí pád deskových lavin. Vyhlášen byl proto dnes v Jeseníkách třetí stupeň lavinového nebezpečí," uvedl dispečer.

Upozornil, že návštěvníci hor by měli dbát varování horské služby a sledovat její informace. „Nebezpečí pádu lavin hrozí v lavinových katastrech, jejichž dráhy vedou mimo značené turistické trasy. Návštěvníci by se měli řídit pokyny horské služby a sledovat lavinovou předpověď na jejích stránkách, kde aktuální situace bude okomentovaná lavinovými preventisty," doplnil Fabián.

Třetí stupeň letos poprvé

Třetí stupeň označují odborníci za kritickou nebo velmi zrádnou situaci. Je obvykle vyhlašován ve 30 procentech zimního období a odehraje se při něm až polovina všech případů lavinových nehod.

Třetí stupeň, tedy značné nebezpečí, je v současné zimní sezoně na horách vyhlašován poprvé, loni jej horští záchranáři vyhlašovali v Jeseníkách několikrát. Nejčastěji je to ve chvíli, kdy za 24 hodin napadne 30 centimetrů sněhu, a je tak velká pravděpodobnost, že se může uvolnit desková lavina.

Na polské straně Tater v sobotu pod lavinami zemřeli dva lidé

Zahraniční

Lavina středně velkých rozměrů se v Jeseníkách uvolnila 15. ledna ve Velkém Kotli a smrtelně zranila skialpinistu. Podle dispečera jesenické horské služby Jiřího Hejtmánka však nešlo o jedinou lavinu tehdejší sezony, loni ujela menší lavina například i v Mezikotlí a na Červené hoře.

Lavinové katastry leží v Jeseníkách v oblasti Velkého Kotle, Červené hory a Králického Sněžníku. Je v nich šest lavinových katastrů a dohromady 20 lavinových drah - například v Krkonoších je jich šest desítek. Všechny lavinové katastry v Jeseníkách ale vedou mimo značené turistické cesty.

Třetí stupeň lavinového nebezpečí byl vyhlášen také v Krkonoších, platí tam od středy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám