Hlavní obsah

V Horní Cerekvi začalo vybíjení drůbeže z nakaženého chovu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horní Cerekev (Pelhřimovsko)

V Horní Cerekvi na Pelhřimovsku začalo vybíjení ptáků z chovu napadeného ptačí chřipkou. Farma na oploceném pozemku s dvěma malými vodními nádržemi chovala asi 300 kusů kachen, hus, krůt a slepic. Ve čtvrtek 60 z nich uhynulo. Ptačí chřipku u uhynulých kusů v pátek potvrdil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Veterináři loni přikázali usmrtit kolem 140 tisíc kusů drůběže.

Článek

Okolí farmy policie obehnala páskami. Na místě jsou také krajští hasiči. Podle jejich ředitele Jiřího Němce je jejich úkolem dezinfekce lidí a vozidel, aby se nákaza nešířila.

Státní veterinární správa vymezila mimořádným opatřením ochranné pásmo, které zasáhlo sedm obcí. Do 28. února musejí provést a předložit soupis všech hospodářství, kde je chována drůbež a jiní ptáci. Vymezené je také širší pásmo dozoru. Platí zákaz přemisťování ptáků i jejich hnoje či kejdy a další omezení, která mají zabránit šíření nákazy.

Ptačí chřipka se rozšířila na Vysočinu, zasáhla velkochov drůbeže

Ekonomika

V Horní Cerekvi jde o šesté letošní ohnisko ptačí chřipky, předchozí byla v jižních a středních Čechách a v Pardubickém a Plzeňském kraji. U volně žijících ptáků byla nemoc zjištěna v Libereckém kraji a v jižních Čechách. Choroba je nebezpečná pro ptáky, na člověka se nepřenáší.

Při loňském rozšíření ptačí chřipky museli veterináři vybít kolem 137 tisíc ptáků. Poprvé po třech letech byla loni V Česku potvrzena ve Štěpánově nad Svratkou na Žďársku v chovu s 12 slepicemi. V roce 2017 se v ČR muselo utratit 98 tisíc ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo téměř 40 ohnisek nákazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám