Hlavní obsah

V Hluku lidé vzpomínají na zabitého vojáka

Právo, Jiří Růžička

Jako ostrý trn se do myslí obyvatel čtyřapůltisícového Hluku mezi vinicemi Slovácka nedaleko Uherského Hradiště zaryla smutná zpráva o smrti českého vojáka, který přišel minulý týden o život po výbuchu nálože v provincii Lógar v Afghánistánu. Devětadvacetiletý praporčík in memoriam Radim Vaculík pocházel právě z jejich městečka.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Smuteční oznámení o tragické smrti českého vojáka.

Článek

„Takový šikovný mladý chlapec, jak se na tom obrázku usmívá. Škoda ho, je mi líto hlavně jeho maminky,“ povzdechla u smuteční vývěsky na obchodním středisku uprostřed Hluku starší žena v šátku.

Sousedka: Takový hodný kluk

„Znali jsme se dobře, bydleli jsme v paneláku, a to o sobě lidé vědí více než sousedi přes zahradu. Byl to takový dobrý kluk, svědomitý. Táta ho vedl k poctivosti. Jako kluk patřil i s otcem ke sboru dobrovolných hasičů ze zdejšího Autopalu,“ přidala vzpomínku jedna ze sousedek Radima Vaculíka.

„Je to krutý osud. Sám jsem ho znal jen od vidění. Když už je ale Česká republika součástí NATO, neseme spoluodpovědnost i za boj proti terorismu. A v boji dochází i ke ztrátám na životech. Ti vojáci o tom vědí, je to nedílná součást jejich poslání a musí se s tím počítat. Zaslouží si uznání, a tento mrtvý i pocty,“ uznale pokýval hlavou nad smutečním oznámením ve vitríně Vaculíkův takřka vrstevník Milan Pospíšek.

„Začal jezdit jako řidič kamiónu, hlavně do Ruska a všude tam na východ. Normální kluk, s kamarády zašel i na diskotéku. Pak se dal k vojákům a v Hluku už se moc neobjevoval. Více než dva roky teď už bydlel v Brně, měl tam, myslím, přítelkyni. Před rokem mu umřel tatínek,“ doplnila mladá žena.

Jméno prozradila armáda

O zveřejnění identity Radima Vaculíka se v sobotu postarali sami vojáci. Když do Prahy přiletělo letadlo s ostatky, vojenský kaplan přečetl rozkaz ministryně obrany, jímž se Vaculík povyšoval do hodnosti praporčíka.

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek pak novináře požádal, aby identitu neprozradili. Ne všichni to respektovali.

Před měsícem se armádě nepodařilo utajit jméno Milana Štěrby, kterého v Afghánistánu zabil sebevražedný útočník. Jeho identitu prozradil na webu prezident Václav Klaus v kondolenci rodině.

„Samozřejmě se zúčastníme pohřbu a rodině vyjádříme účast, vždyť pocházel z Hluku. Sám jsem ho osobně neznal, poslední roky už zde nepřebýval. Vážíme si samozřejmě toho, jakou oběť přinesl pro Českou republiku,“ uvedl starosta Hluku Jan Šimčík (ODS). Kondolenci pozůstalým hodlá vyjádřit i hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš (ODS). Pohřeb zesnulého proběhne v pátek 9. dubna v Uherském Hradišti-Mařaticích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám