Hlavní obsah

V Galle netrpělivě vyhlížejí letadlo s českou nemocnicí

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/KOLOMBO

Na jihu Srí Lanky v jednom z nejvíce postižených měst, v Galle, již netrpělivě očekávají přílet speciálu ČSA. Ten by měl přivézt dětskou mobilní jednotku a dvacetičlenný zdravotnický tým z liberecké organizace Hand for Help. Letadlo mělo na Srí Lance podle původních plánů přistát již v neděli.

Foto: Alena Zavoralová
Článek

"Všichni jsou tady netrpěliví, čekají na to, až letadlo přistane, každý den je totiž velká ztráta," řekla Právu Hana Sklenářová, která na Srí Lance již delší čas bydlí a dostala na starost koordinaci mezi týmem a tamní vládou. Nemocnice bude mít na starosti hlavně ošetřování a rození dětí.

V Galle vlna spláchla celou porodnici, ve které se narodilo za rok přes 15 tisíc novorozenců, což je více nežli ve všech pražských porodnicích dohromady.

"Nyní musí rodit na chodbách nemocnice pro dospělé. Lůžka nyní zaplnila jídelny, kantýny nebo sklady," uvedla Sklenářová. Předvoj týmu - tři zdravotníci a jeden technik - kteří na Srí Lanku odletěli již v úterý, v místě dohlíží na přípravu terénu. "Nyní se bagruje pozemek," poznamenala.

Stavět se bude na zelené louce

Polní nemocnice se postaví na zelené louce, nedaleko nemocnice pro dospělé, která zůstala ničivých vln ušetřena. "Všechno se přiveze z Česka, speciálem by mělo přiletět 30 tun materiálu," řekla Právu Sklenářová.

Nemocnice bude obsahovat minioperační sál, minilaboratoř, monitorovací zařízení, bude tam i lůžková část a ambulance. Pro lékaře i ostatní personál se u nemocnice vybuduje zázemí i stany. Nebude chybět polní kuchyně.

"Lékaři začínají pracovat s kolegy ze Srí Lanky. Rozkoukávají se a dozvěděli se, že důraz bude kladen hlavně na porodnicko-gynekologickou část," poznamenala koordinátorka.

Oblast Galle má okolo 1,5 miliónu obyvatel a podle Sklenářové po katastrofě není v lokalitě žádná dětská a porodnická nemocnice. Srílanské úřady, jak dodala, vyjadřují uznání za to, že "česká pomoc je první a největší medicinální projekt, který má komplexní řešení".

Výběr článků

Načítám