Hlavní obsah

V Česku se zkoušel vojenský letoun Embraer, konkurence stroje Herkules

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nákladní vojenský letoun KC-390 brazilské společnosti Embraer, na jehož výrobě se podílí Aero Vodochody, v pondělí zkušebně létal v Česku. Jde o první z dosavadních dvou prototypů. K zákazníkům se má dostat v první polovině roku 2018. Celkem společnost počítá s vyrobením tří prototypů, příští rok očekává zisk všech potřebných certifikátů.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Vojenský nákladní letoun KC-390 brazilské společnosti Embraer, na jehož výrobě se podílí Aero Vodochody, se představil na Letišti Vodochody.

Článek

Letoun přistál v sobotu na vodochodském letišti, v pondělí dopoledne byli na jeho palubě při zkušebním letu i zástupci české armády, při odpoledním letu ho zkoušel i český pilot.

„Kontrakt na prodej letounu už uzavřela Brazílie, celkem se má jednat o 28 letounů," řekl ředitel strategie Aera Vodochody Damiano Cotula. Zájem o desítky letounů projevily i další státy včetně ČR. Česká armáda by mohla mít dva tyto letouny, kontrakt ale není uzavřený.

Jde o jeden ze zásadních projektů Aera Vodochody, které pro stroj vyrábí náběžnou hranu křídla, podílí se i na produkci dveří, rampy a zadní části trupu. Letoun má být konkurencí pro americké stroje Herkules. První prototyp letadla vzlétl loni v Brazílii, nyní poprvé letěl za Atlantik.

Na výrobním programu se podílejí čtyři země: Brazílie, ČR, Argentina a Portugalsko. Využít je lze pro zásobování armády, humanitární operace i další vojenské akce. Jeho náklad může vážit až 23 tun. Maximální rychlost je 860 kilometrů za hodinu.

Vejde se do něj 80 vojáků nebo 64 parašutistů. Mezi jeho výhody patří technologie pro tankování za letu. Má také rampu, kterou je možné otevřít za letu. Cena nového stroje se odhaduje na 85 miliónů dolarů (asi 2,1 miliardy Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám