Hlavní obsah

V Česku se začala vyrábět vakcína proti prasečí chřipce

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohumil

Americká farmaceutická firma Baxter začala ve svém českém závodě v obci Bohumil na Kolínsku s výrobou vakcíny proti prasečí chřipce. Vakcína by mohla být dokončena v průběhu srpna. Potvrdila to v pátek serveru euro.cz mediální zástupkyně společnosti Jana Čechová.

Foto: Reuters

Pasažérka čeká na letišti v Japonské Naritě, kde se objevil virus prasečí chřipky u čtyřicetiletého pedagoga a dvou studentů po návratu z Kanady.

Článek

Výrobu první série vakcíny H1N1 proti prasečí chřipce v pátek oznámila i švýcarská společnost Novartis, a to dříve, než plánovala. Licenci k výrobě přípravku a další povolení by mohla firma získat na podzim. Firma doufá, že bude schopna vyrábět milióny balení týdně.

„Společnost Baxter očkovací látku vyrábí na základě patentované vero buněčné technologie, která umožňuje podstatné zrychlení procesu výroby,“ upřesnila Čechová.

S firmou Baxter už dříve jednala vláda o rezervaci 12 miliónů dávek vakcín na pět let za celkem 1,5 miliardy korun.

„Jednáme se všemi výrobci vakcín,“ řekla Právu v pátek ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Oznámila, že bude usilovat o nákup vakcíny pro co největší počet obyvatel.

EU údajně připravuje pro státy doporučení, aby měly zásobu vakcíny pro 35 procent obyvatel. To by v podmínkách ČR znamenalo vakcínu pro 3,5 miliónu obyvatel.

Vláda vakcíny projedná možná už v pondělí

Jurásková Právu řekla, že připravuje materiál pro vládu, který se bude týkat nákupu vakcíny i antivirových přípravků. Vláda by ho mohla projednávat možná už v pondělí nebo další týden.

Podle ministryně ČR má zásoby antivirového přípravku Tamiflu pro více než 20 procent obyvatel, tedy pro více než dva milióny osob. V současné době se také jedná o nákupu pro dalších pět procent národa, tedy asi pro 500 000 obyvatel.

„V případě potřeby by ho přednostně dostávaly dvě skupiny obyvatel,“ řekl Právu Marek Šnajdr, náměstek ministryně zdravotnictví.

První skupinou by byli lidé, kteří zajišťují chod státu, tedy především zdravotníci, energetici, bezpečnostní služby, pracovníci dopravy, spojů a další. Dostávali by je preventivně a zdarma od státu.

Druhou skupinou, která by je také dostávala zdarma od státu, jsou tzv. rizikové skupiny obyvatel. Ty, jak řekl Šnajdr, jsou v současné době dvě: děti a starší lidé, kteří již trpí nějakým chronickým onemocněním, především diabetem a kardiovaskulárními chorobami. Tyto pacienty by vybírali praktičtí lékaři a stát by zajistil distribuci léku.

Dvojí očkování

„Kdyby vypukla pandemie, muselo by se očkovat jak proti pandemické chřipce, tak proti sezónní. Jde totiž o vakcíny proti různým kmenů chřipky,“ tvrdí hlavní hygienik republiky doktor Michael Vít. Jedna vakcína by tedy nestačila, přesněji nechránila proti oběma druhům chřipky.

Od začátku pandemie do pátku se v ČR nechalo na prasečí chřipku vyšetřit 228 osob.Ve 4 případech byla infekce A (H1N1) potvrzena, ve 203 vyloučena a na 21 šetření se čeká.

Hospitalizováni jsou tři pacienti, po jednom v nemocnicích Hradec Králové, FN Brno a v Českých Budějovicích. Osoby, které nebyly hospitalizovány vzhledem k lehkému průběhu onemocnění, byly ponechány v domácí izolaci.

Onemocnění prasečí chřipkou se projevuje horečkou, bolestmi v krku, rýmou, třesavkou, únavou, postižení někdy mají průjem a zvracejí. Základní prevencí je důkladné mytí rukou mýdlem. Lidé, kteří byli očkováni proti sezónní chřipce, nejsou proti této chřipce odolní.

Jak se chránit na cestách
Příznaky chřipky: horečka, kašel, bolest v krku, rýma, bolest těla, třesavka a únava. Někteří lidé v souvislosti s touto infekcí trpí průjmy a zvracejí.
Často si umývejte a čistěte ruce: důsledné mytí nebo dezinfekce rukou pomůže ochránit před viry. Mýt ruce je třeba mýdlem a vodou, zvláště po kašlání a kýchání, vždy alespoň 20 sekund. Alkoholové čističe jsou velmi účinné v redukci množství virů. Roztoky a gely jsou účinnější než kapesníčky napuštěné alkoholem.
Nedotýkejte se svých očí, nosu a úst: viry se často přenášejí, když se dotkneme kontaminovaného předmětu a následně svých očí, nosu nebo úst.
Jestliže jste nemocní a předpokládáte, že je to chřipka, měli byste: - Zůstat doma, na hotelovém pokoji, pokud nepotřebujte vyhledat lékařskou pomoc. - Děti s horečkou nebo chřipkou by měly urychleně vyhledat lékařské ošetření. - O preventivním užívání antivirových přípravků Tamiflu nebo Relenzy rozhodne ošetřující lékař podle individuálních rizik. - Osoby, které byly očkovány proti sezónní chřipce, nejsou chráněny proti prasečí chřipce A (H1N1).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám