Hlavní obsah

V Česku se letos otevře 15 kilometrů dálnic, dalších 105 se začne stavět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V letošním roce se otevře 15 kilometrů nových dálnic, dalších 105 kilometrů se začne stavět. Vedle toho se rozestaví i 18 kilometrů silnic I. třídy. V roce 2024 by se podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) mohlo otevírat až 118 kilometrů nových dálnic.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jedním z úseků, který se letos začne stavět, je dostavba dálnice D11 od hranic s Polskem do Trutnova. Zatímco Poláci budou s dálnicí na svém území hotovi v roce 2024, napojení z ČR by mělo být hotovo až o dva roky později.

Stavět se letos začnou i další úseky dálnic D35 a D55. Od začátku roku již byla zahájena výstavba několika úseků D6.

„Stavební práce se zcela nezastavily ani přes zimu a díky tomu se nám daří na všech hlavních stavbách dodržovat harmonogram výstavby,“ doplnil šéf ŘSD Radek Mátl.

Foto: Mapy.cz, Novinky

Úseky dálnic otevírané v roce 2023

Celkem by tak mělo být v procesu realizace přes 260 kilometrů komunikací, konkrétně 158 kilometrů dálnic a 107 kilometrů silnic I. třídy, pro něž je vyčleněno 65 miliard korun.

Otevření se letos dočkají jen úseky na D48 a D7, přičemž podle Kupky by tuzemská dálniční síť měla být v základní podobě dokončena do roku 2033. Výhled výstavby na následujících 10 let hodlá ministr předložit letos vládě.

Stavba D3 budí obavy z hluku i ztráty vody

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám