Hlavní obsah

V Česku přibylo za pololetí 119 lidí s HIV, polovina jsou cizinci

Za první pololetí letošního roku přibylo v ČR 119 prokázaných případů nákazy virem HIV. Jde o stejné číslo jako loni za totožné období. Mezi nakaženými je ve srovnání s minulostí více žen i cizinců s dlouhodobým pobytem. Statistiku zveřejnila v úterý Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle laboratoře ale mohla zjištěná data ovlivnit koronavirová nákaza, kvůli které zejména v březnu a dubnu ubylo testování na HIV. Nejvýrazněji se to týkalo dárců krve nebo plasmy.

Od počátku sledování od října 1985 odborníci evidovali 3709 lidí žijících v ČR s infekcí HIV, přičemž loni testy prokázaly nákazu u 222 lidí. Podle statistiky laboratoře se u 695 nakažených rozvinula nemoc AIDS, se kterou zemřelo 320 lidí. Letos zemřelo 17 HIV pozitivních, z toho devět s nemocí AIDS a osm z jiné příčiny.

V Česku loni přibylo 222 pacientů s virem HIV

Domácí

Nákaza HIV byla v letošním pololetí zjištěna u 98 mužů a 21 žen a z celkového počtu nově prokázaných případů jich 55 připadlo na cizince s dlouhodobým pobytem v ČR. Téměř dvě pětiny nových případů jsou z Prahy a zhruba desetina z Jihomoravského a Středočeského kraje.

Mnozí o tom věděli, šli si pro léky

Zástupci referenční laboratoře uvedli, že mezi nově zachycenými případy bylo v porovnání s předchozími lety dvojnásobně více lidí, konkrétně 36, kteří o tom, že jsou HIV pozitivní, věděli. Podle nich to byli většinou cizinci dlouhodobě žijící v zemi a mnozí z nich v době, kdy byl kvůli koronaviru omezen pohyb, vyhledali zdravotnická zařízení zřejmě z důvodu, aby získali léky, které si dříve zajišťovali v zahraničí. Žen bylo v porovnání s průměrem prvních pololetí uplynulých pěti let dvakrát více.

Kvůli nouzovému stavu ubylo testů na HIV, méně je i odhalených případů

Domácí

Česko nicméně patří dlouhodobě k zemím s nižším výskytem nákazy. Zástupci neziskových organizací i lékaři ale poukazují na to, že strach z nemoci opadl a lidé se před ní přestávají chránit. Často spoléhají i na moderní léčbu, díky níž mohou žít výrazně déle. Experti zdůrazňují, že i když současná terapie má méně vedlejších účinků, je stále nepříjemná a nemoc nevyléčí.

Vir HIV napadá lymfocyty v krvi a ve střevě, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení do zhruba šesti týdnů prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale tento typ bílých krvinek znovu ubývá, což může trvat i osm let. Po nich obvykle nemoc AIDS propuká. Bez léčby nemocní do několika let umírají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám