Hlavní obsah

Kalamita na silnicích, první sníh způsobil desítky nehod

Právo, Novinky, Alžběta Trousilová, pko
Aktualizováno

Dopravu na silnicích v České republice komplikuje od rána silné sněžení. V některých kopcích uvázly kamiony a komunikace jsou neprůjezdné. Na dálnici D1 se místy jede velmi pomalu, mezi 120. a 50. kilometrem je vozovka kluzká. Zejména v okolí Prahy a ve východních Čechách přibývá nehod. Sněžení se přesouvá dále k východu.

Několikakilometrová kolona na zasněžené silnici 1/43 před BrnemVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Na D7 se ráno tvořily kolony před Prahou, na D5 se pomalu jede od exitu 10 u Loděnice. Pomalu jede celý Pražský okruh od Lochkovského tunelu až k D5. Ucpává se i příjezd z D8, kolona má čtyři kilometry.

Kamiony zablokovaly například silnici 34 z Pelhřimova na Jindřichův Hradec, tatáž silnice se ucpává i u Humpolce, uvedl Radiožurnál.

Na Vysočině je problematický i úsek sinice I/38 v úseku od Dlouhá Brtnice na  Hladov, kde zůstaly stát kamiony.

Foto: Vojtěch Kouřímský, Novinky

Zasněžená silnice v okrajové části Prahy

Ledovka se tvořila na silnicích jihozápadně od Prahy. V okolí Berouna se stalo několik nehod, u Králova Dvora se srazilo osobní auto a autobus.

Kolony se tvoří na silnici 35 z Hradce Králové u obce Jaroslav směrem na Litomyšl.

Přechod srážek ve čtvrtek ránoVideo: chmi.cz

V Moravskoslezském kraji blokují tři kamiony silnici 56 u přehrady Šance na Frýdecko-Místecku. S kolonou kamionů musí počítat řidiči i na silnici 53 z Brna do Znojma.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Sníh komplikoval dopravu i na jihu Moravy

V Jihomoravském kraji zkomplikoval sníh dopravu například i na silnici I/43 z Brna na Svitavy, kde měly problémy zejména kamiony. Řada nehod se stala dopoledne i v Brně a okolí, kde hlásí silničáři rovněž kluzké silnice a nabádají k opatrnosti.

Sníh a ledovku vystřídá o víkendu silný vítr. A oteplí se až na 10 stupňů

Počasí

Zpoždění nabírají i autobusy MHD, především pražská integrovaná doprava, která na jihozápadě Prahy hlásí zpoždění až 40 minut. Problémy jsou u Štěchovic, Černošic nebo u Jílového. Provoz na lince 630 mezi Berounem a Kladnem je dokonce přerušen.

Sníh v PrazeVideo: Novinky

Do horských oblastí by řidiči neměli vyjíždět bez zimní výbavy. Hlavně na silnicích nižších tříd tam leží ujetá vrstva sněhu.

Foto: Vojtěch Kouřímský, Novinky

Autobusy v okolí Prahy hlásí dlouhá zpoždění

Může napadnout až 15 cm

Na silnice vyjely sypače, primárně ale ošetřují hlavní tahy, na silnicích nižších tříd tak zůstává sníh ležet.

Teploty se na většině území pohybují pod nulou a přes Česko současně přechází pás oblačnosti, který postupuje téměř přes celé území od jihu k severu. Silnější je na východě. Místy by mohlo nasněžit 10 až 15 cm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám