Hlavní obsah

V Česku je už 28 nakažených prasečí chřipkou

Praha
Aktualizováno

V České republice byl v pondělí potvrzen 28. pacient nakažený prasečí chřipkou (H1N1). Podle informací ministerstva zdravotnictví se jedná o dívku, která se vrátila z Velké Británie.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Dívka byla ponechána v domácí izolaci a byla jí podána antivirotika. Osm osob, které s ní byly v kontaktu, je v současné době bez zdravotních obtíží, nicméně i ony byly ponechány v izolaci.

V ČR se již objevily dva případy přenosu viru mezi lidmi. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková na tiskové konferenci vlády uvedla, že prozatím není v souvislosti s výskytem chřipky nutné přijímat zásadnější opatření, k nimž se například uchýlila Velká Británie. Britové se kvůli zvýšenému množství počtu nakažených rozhodli očkovat lidi látkou, u níž ještě není dokončeno testování o případných vedlejších účincích.

Česko se naopak rozhodlo přejít k mitigaci (omezení následků pandemie) a do budoucna proto nebudou dohledávány osoby, které mohly být v kontaktu s nakaženými lidmi.

S prasečí chřipkou je v nemocnici osm lidí

Od konce dubna bylo v ČR hlášeno celkem 506 lidí, kteří měli dýchací potíže a pro podezření z nákazy prasečí chřipkou vyhledali lékaře. Z nich v 28 případech lékaři infekci A(H1N1) potvrdili, ve 460 případech nákazu vyloučili. Na výsledek 18 laboratorních testů se čeká.

V nemocnici je nyní osm lidí. Tři pacienti leží na Bulovce, jeden v Českých Budějovicích, dva lidé jsou na infekci v Pardubicích. Po jednom pacientovi se léčí v Jihomoravském kraji a na infekci v Opavě. Ostatní jsou v izolaci doma.

Epidemiologové varují před mléčnými výrobky

Epidemiologové se obávají podzimu, kdy může udeřit druhá vlna chřipky. Kromě běžné sezonní chřipky se mohou potkat dva viry: takzvaný mexický A(H1N1) s virem ptačím A(H5N1). Zatímco první se šíří rychle, ale není tak nebezpečný, ptačí virus se šíří špatně, ale způsobuje víc úmrtí.

Existují přirozené postupy k zvýšení odolnosti proti virové infekci, radí psycholožka Marcela Slavíčková, která se zabývá východní medicínou. "Nenakazíme se, pokud posílíme správné funkce a obranu těla," tvrdí.

Obranyschopnost oslabuje i nadměrně vlhké léto, tělu prospěje změnit stravování. "Je žádoucí jíst čerstvou, tepelně opracovanou stravu, která je připravena ze surovin v přírodní formě. Jíme zeleninu, obiloviny (raději celé zrno než mouku), nepatrné množství masa a ovoce a dalších potravin," radí. Naopak vynechat doporučuje například zmrzlinu nebo alkohol, stejně jako mléko a mléčné výrobky, které zahleňují organismus a oslabují jeho výkon.

Ve světě se zatím novou chřipkou A(H1N1) nakazilo již více než 100 000 lidí. Nejzatíženějšími evropskými zeměmi jsou Británie, Španělsko, Francie a Německo, kde počet nakažených stále roste. Nyní je v Evropě přes 11 000 případů, z toho nejvíce v Británii. Britská vláda odhadla, že virus A(H1N1) by si mohl vyžádat v Británii během zimy až 65 000 obětí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám