Hlavní obsah

V České Kamenici obnovili po 70 letech orloj. Lidé se na něj složili ve sbírce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Orloj v České Kamenici býval chloubou města. Po válce ale zchátral a pak úplně zmizel. Na původním místě, ve štítě domu v Nerudově ulici, ho teď Českokameničtí nechali obnovit.

Spuštění nového orloje v České KameniciVideo: Michael Polák, Novinky

 
Článek

Nové lákadlo leží v turisticky exponované části, na ose od náměstí k Poutní kapli Panny Marie a opravenému parku Franze Preidla. Součástí orloje jsou figury dvanácti světců, kostlivce a místního patrona, rytíře Rolanda. Jejich první defilé sledovalo v neděli odpoledne v centru České Kamenice možná až 500 lidí.

„Původní orloj byl dílem místního hodináře a zlatníka Adolfa Eiselta, který jím ozdobil štít svého domu. Od konce druhé světové války však orloj chátral, a nakonec byl v 50. letech odstraněn,“ popsal pro Novinky starosta České Kamenice Jan Papajanovský (STAN).

„Když jsme zrenovovali celou Nerudovu ulici v centru města, která předtím nevypadala takhle pěkně, tak nás v té souvislosti napadlo, že bychom rekonstrukci ulice mohli korunovat tím, že bychom sem vrátili orloj, který tu vždy byl ozdobou. Takže takhle to vzniklo,“ dodal starosta.

Z trafostanice na hasičárnu. Chaloupkův orloj už odbíjí v nové vesnici

Vánoce
Foto: Michael Polák, Novinky

Na spuštění orloje se v neděli odpoledne přišly podívat stovky lidí.

Na obnově orloje se významně podílela veřejnost. Prostřednictvím sbírky na platformě Donio se zapojilo přes dvě stě dárců a vybralo se 424 tisíc korun. Peníze byly využity jak na pořízení čtrnácti soch, smaltovaných hodin a rotačního mechanismu, tak na potřebné tesařské a klempířské práce. Celkové náklady na obnovu přesáhly milion korun.

Původní orloj měl dřevěné figury, na obnoveném jsou apoštolové vytvořeni z kombinace plochého skla a kovu. Figury vytvořili pedagogové a studenti ze Střední umělecko-průmyslové školy v sousedním Kamenickém Šenově.

„Barevnost a atributy z leštěné mosazi, které sochy zdobí, odpovídají ikonografii světců a vycházejí z pražského orloje. Detaily na skleněných dílech jsou malované sklářskými transparentními barvami a jsou vypalované podobně jako vitrážové výplně chrámových oken,“ popsal Ladislav Průcha, který na kamenicko-šenovské škole vede ateliér Design svítidel.

Pro školu to byla mimořádná zakázka. „Byla to skvělá příležitost udělat něco jiného, než jsme zvyklí, ale také něco, co se neopakuje. Orloje se nedělají každý týden. Byla to také velká odpovědnost, protože si uvědomujeme, že orloj by tu měl být třeba dalších sto let. Není to něco, co se příští rok sundá. Proto jsme k tomu přistupovali odpovědně, navrhli jsme sice trochu nové řešení, ale pořád jsme vycházeli z klasické inspirace u pražského orloje,“ doplnil ředitel šenovské školy Pavel Kopřiva.

Foto: Michael Polák, Novinky

Tvůrci orloje a majitelka domu. Společný snímek, na kterém jsou zleva Pavel Kopřiva, ředitel Střední umělecko-průmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově, Marta Hriadelová, majitelka domu, v jehož štítě je orloj umístěn, a Ladislav Průcha ze šenovské školy.

Dům, v jehož štítě se orloj nachází, je soukromý. Jeho majitelka Marta Hriadelová s obnovou a umístěním orloje souhlasila. „Nedávno se ze mě stala babička, narodil se mi vnuk, a tak bude mít na co vzpomínat. Rušit nás to nebude, vedle je mariánská kaple, která má zvony s hrající melodií, takže to pro nás nic zvláštního nebude. Nebude nám ani vadit, když se z našeho domu stane turistická atrakce. Horší by bylo bydlet u letiště,“ řekla Novinkám majitelka domu.

Velký orlojový kvíz

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám