Hlavní obsah

V centru Prahy budou lidi převážet loďky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od příštího pondělí se lidé budou moci dostat ze Starého Města na Malou Stranu, aniž by se museli prodírat davy turistů na Karlově mostě. Umožní jim to zavedení převozních plaveb přes Vltavu. Pro obyvatele Prahy 1 bude tato služba zdarma.

Článek

Loďky, které budou při nepříznivém počasí kryty plátěnou střechou, budou vyplouvat zpod Karlova mostu (Křižovnické náměstí 3) a dorazí na Malou Stranu do přístaviště Čertovka. Plavba bude trvat zhruba 15 až 20 minut.

Podle starosty městské části Petra Hejmy (ODS) se jedná o jednu z věcí, která by obyvatelům Prahy 1 měla vynahradit to, že je centrum metropole velmi zatíženo turistickým ruchem.

"Já si myslím, že to je dobrý způsob přepravy, protože dostat se z jednoho břehu na druhý je někdy složité. Zvlášť po Karlově mostě, který je plný turistů," uvedl Hejma.

Pro převoz mezi Kampou nebo Čertovkou a staroměstskou stranou Karlova nebo Mánesova mostu se bude stačit legitimovat platným občanským průkazem. Turisté ale i Pražané, kteří nebydlí v Praze 1, za plavbu po Vltavě zaplatí 290 korun.

"V horizontu asi jednoho měsíce ale uvažujeme o tom, že by ostatní Pražané platili zhruba 50 korun," řekl Novinkám Štěpan Rusňák, výkonný ředitel První všeobecné člunovací společnosti, která bude bezplatnou přepravu zajišťovat. Poznamenal, že v ceně je zahrnuto malé občerstvení a výklad kapitána. 

Lodní doprava bude fungovat i mezi pražskými ostrovy

"Chceme obyvatelům Prahy 1 ukázat příznivou tvář turistického ruchu," řekl majitel firmy Zdeněk Bergman. Bezplatný převoz bude podle informací radnice možno využít dopoledne v 11 a 12 hodin, odpoledne pak v 18 a 19 hodin. O víkendu to bude v 10.30, 11, 18 a 19 hodin.

Radnice ale plánuje zavedení lodní dopravy mezi Slovanským, Střeleckým a Dětským ostrovem, která tam fungovala již v minulosti. "Chtěl bych to znovu vrátit," podotkl Hejma. Záměr lodní dopravy mezi ostrovy by měl být podle něj připraven do konce letoška. V provozu by mohla být od jara příštího roku.

Radnice také mimo jiné plánuje vytvořit ze Střeleckého ostrova areál pro trávení volného času podobný Ladronce. Měla by tam být nová hřiště i třeba dráha pro jezdce na kolečkových bruslích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám