Hlavní obsah

V brněnské zoo se poprvé rozmnožila mimořádně vzácná ryba z Nové Guineje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Mimořádně vzácná ryba duhovka (Melanotaenia bowmani), která nemá české druhové jméno, se rozmnožila v brněnské zoo. V přírodě obývá malou část ostrova Nová Guinea a brněnská zoo ji chová jako jediná v Evropě.

V brněnské zoo se podařilo rozmnožit rybu duhovku.Video: Vladimír Klepáč, Novinky

 
Článek

Jde o chovatelský úspěch, protože se duhovka řadí mezi druhy kriticky ohrožené vyhynutím, a to kvůli důlní a těžební činnosti v místě původního výskytu.

Zoo Hodonín má přírůstek do rodiny lvů berberských. Volně již nežijí

Koktejl

„Je možné, že druh v přírodě vyhyne, tak jak se to stalo už několika druhům ryb nejen na tomto ostrově. Chov v lidské péči je proto mimořádně cenný a důležitý, protože může v budoucnu sloužit jako jediná archa druhu,“ řekl Novinkám kurátor plazů a ryb Petr Šrámek.

Foto: archiv Zoo Brno/Petr Šrámek

Zoo Brno chová ryby duhovky (Melanotaenia bowmani) jako jediná zahrada v Evropě.

Malé rybky aktuálně měří zhruba centimetr. Tento potěr je momentálně umístěn ve speciálních akváriích v zázemí zahrady. Mláďata rostou velmi pomalu.

Dochovat je do dospělosti je tedy dlouhodobá a náročná práce, která vyžaduje velmi zkušené chovatele.

Foto: archiv Zoo Brno/Petr Šrámek

Rybí přírůstky měří zatím jen centimetr a jsou v zázemí zahrady.

„Je spousta druhů, které potřebují chránit, a každý má svůj význam. Rozmnožení každého kriticky ohroženého druhu je proto velmi důležité,“ uvedla ředitelka zoo Radana Dungelová.

Duhovky jsou ryby austro-papuánské oblasti, často velmi výrazně zbarvené. Existuje u nich pohlavní dvojtvárnost, samci jsou tedy větší a barevnější, obzvlášť v období tření.

Foto: archiv Zoo Brno/Petr Šrámek

Duhovky jsou mimořádně vzácné, hrozí jim vyhynutí

Výběr článků

Načítám