Hlavní obsah

Uzavření hranic dělá těžkou hlavu českým exportérům

Právo, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli přísným opatřením nemohou z ČR do Německa jezdit vlaky ani autobusy, kontroly se týkají i letecké dopravy. Kolony aut a kamionů na hranicích komplikují zásobování průmyslových firem na obou stranách. Situace dělá těžkou hlavu firmám a vývozcům.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Kolona kamionů na Rozvadově

Článek

„Do Německa směřuje přes 30 procent našeho exportu. Jakékoli komplikace ve vzájemném obchodu jsou pro české exportéry velkým problémem. Týká se to především firem, které své partnery zásobují v režimu just-in-time, tedy přesně načas, ve kterém je důležitá každá minuta. To je například autoprůmysl nebo strojírenství,“ řekl Právu viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Na hranicích v Rozvadově je osmikilometrová fronta, němečtí průmyslníci si zoufají

Koronavirus

Omezení cest do Německa podle něj má velký dopad i na firmy, které musí své výrobky odborně instalovat nebo poskytovat pravidelný servis. To může způsobit i odstávky výroby u zákazníků, a tuzemská firma tak přijde o zakázky a důvěru.

Podle ředitele Svazu německého průmyslu Joachima Langa bude mít uzávěra dominový efekt. „V následujících dnech se mohou zcela rozpadnout dodavatelské řetězce po celé Evropě,“ varoval podle magazínu Der Spiegel Lang.

Nejezdí ani autobusy

Až do odvolání nejezdí do Německa vlaky německých drah ani ČD, spoje zastavili i autobusoví dopravci RegioJet a FlixBus. „V provozu je pouze spoj z Chorvatska do Německa, který jezdí dvakrát týdně přes Prahu. Cestující jsou povinni splnit požadavky na udělení výjimky pro překročení hranic, spojem z Prahy mohou cestovat rezidenti žijící v Německu,“ řekla Právu mluvčí FlixBusu Martina Čmielová. Firma získala pro uvedený spoj výjimku.

Německo řeší nedostatek policistů na hranici s ČR. Někde ani nemají kam jít na WC

Zahraniční

Mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem sice létají letadla, do Německa ale mohou opět jen rezidenti nebo lidé s výjimkou. Cestující se musí registrovat online a mít negativní test. Omezení se týká i tranzitu, ten je dovolený jen z humanitárních nebo jiných výjimek.

Reklama

Výběr článků

Načítám