Hlavní obsah

Už svítí! Trhy na Staroměstském náměstí zahájily advent

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vánoční smrk na Staroměstském náměstí v Praze v sobotu v půl šesté večer poprvé rozzářilo 4,5 kilometru led řetězů, dva tisíce vánočních koulí, 39 luceren, padesát perníčků a dvacet led mašliček.

Rozsvícení vánočního stromku na Staroměstském náměstí v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

První rozsvěcení před zaplněným Staroměstským náměstím doprovodila hudba z předehry opery Vilém Tell skladatele Gioacchina Rossiniho. Kdo na náměstí v tu chvíli nebyl, nemusí litovat. Nebylo to naposledy.

„V loňském roce se vánoční strom poprvé rozsvěcel v několika časech a ukázalo se, že veřejnost nový model přivítala. Letos jsme se rozhodli, že strom budeme rozsvěcet stejným způsobem a umožníme tak většímu množství lidí sledovat světelnou a hudební show mnohem pohodlněji,“ vysvětlil pražský radní Karel Grabein Procházka (ANO).

Každé rozsvícení potrvá tři minuty a osm vteřin a světelná show začne každý den vždy od 17.30, 18.30, 19.30 a ve 20.30 hodin.

Vešlo se 12 tisíc diváků

Městská policie vše bedlivě sledovala přímo z věže Staroměstské radnice. „V tuto chvíli jsem na štábu přímo na věži, stromek byl rozsvícen před, odhadujeme, 12 tisíci lidmi. Nemuseli jsme zatím řešit žádné mimořádné události, nicméně strážníci byli nuceni kvůli velkému počtu diváků korigovat proudy lidí v ulicích vedoucích na náměstí, tedy zajišťovat prostupnost příchodových a odchodových tras,“ řekl Právu ředitel MP Praha Eduard Šuster.

Staroměstské náměstí se vrátilo k původnímu rozestavění do tvaru hvězdy. Tvůrci dekorací v duchu letošního tématu lidových tradic pracovali především s přírodními materiály — jehličím, jmelím, dřevem, perníčky a cukrovím.

Letos trhům dominuje bílá barva, která je i na střechách stánků. Náměstí vyzdobily navíc obří jehličnaté vánoční koule a v zahrádce naproti kostelu sv. Mikuláše vyrostl dřevěný Betlém, který vypadá, jako by byl z perníku.

Prodejní domky budou otevřeny každý den od 10. do 22. hodiny, některé stánky dokonce až do půlnoci. Vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí potrvají až do 6. ledna příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám