Hlavní obsah

Ústupek u vody a kultury byl prý předem připravený

Právo, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Neobvykle rychlý středeční vývoj kolem úpravy DPH na vodné a stočné a na vstupenky na kulturní akce, kdy mezi zasedáním klubu ČSSD, který se postavil proti přesunu do vyšší sazby, a koaličním jednáním, které tento požadavek schválilo, neuběhlo ani 10 hodin, má své vysvětlení. Vládní vyjednavači ČSSD měli totiž tuto ústupovou cestu předem připravenu.

Foto: Gabriela Středová

Prohlídka bylinkové zahrádky

Článek

Právu to potvrdil jeden ze sociálních demokratů, který je detailně informován o průběhu jednání a pozicích vyjednavačů za ČSSD. Zdroj, který si nepřál být jmenován vzhledem ke složité vnitrostranické situaci, uvedl, že špičky soc. dem., které nejdříve dohodly na koaličním jednání převod zmíněných položek do vyšší sazby DPH, od začátku počítaly s eventualitou, že budou muset vrátit vodné a stočné a vstupenky do kina divadel zpět do snížené sazby.

"Předpokládali jsme na základě znalosti nálad v poslaneckém klubu ČSSD, že se může objevit protest, s nímž budeme muset počítat," uvedl zdroj. Podle něj tato ústupová cesta byla připravena až na samou mez únosnosti z hlediska státního rozpočtu. "Je to opravdu na hraně, dál už bychom jít nemohli, nezbyla žádná rezerva. Je to však stále přijatelné z hlediska rámce, který byl stanoven pro druhou etapu reformy veřejných financí," uvedl zdroj.

Z jeho informací vyplynulo, že ústupová cesta byla připravena pro případ, že by reakce v poslaneckém klubu byla příliš ostrá. To se také stalo. Dopis 16 levicových poslanců ČSSD, který byl vůči vedení stany a vlády kritický, si vzal na paškál mimo jiné i nepřípustnost zvyšování DPH u vodného, stočného a vstupenek na kulturní akce.

Podle informací Práva s ústupovou variantou byli předem srozuměni přinejmenším premiér Vladimír Špidla, první vicepremiér Stanislav Gross a vicepremiér Bohuslav Sobotka. Jiný zdroj sdělil Právu, že to byl právě Gross, který při úterním jednání poslanců soc. dem., na němž se probíral dopis 16, upozornil klub, že chtějí-li dosáhnout změny v přesunech sazeb DPH, zbývá jim z časových důvodů již pouze středa. Proto bylo další zasedání klubu svoláno na sedmou hodinu ráno ve středu a z tohoto jednání vzešel požadavek na zrušení přesunu u zmíněných položek.

Výběr článků

Načítám