Hlavní obsah

Ústecký kraj zrušil losovačky

Právo, Karel Otcovský
Ústí nad Labem

Radní Ústeckého kraje zrušili u osmi zadávacích řízení veřejných zakázek takzvané losovačky, tedy omezení počtu zájemců na pět.

Foto: Profimedia.cz

Budova magistrátu v Ústí nad Labem.

Článek

"Poskytneme dodatečnou lhůtu pro podání dalších žádostí o účast těm dodavatelům, kteří nepodali žádost o účast v původní lhůtě. Poté bude posouzena kvalifikace všech zájemců a ti, kteří splní kvalifikaci, budou vyzváni k podání nabídek," informoval Právo mluvčí kraje Zdeněk Rytíř.

Praxi losovaček zakázali zákonodárci kvůli netransparentnosti, podezření z manipulací a nadužívání zákonodárci k letošnímu 1. dubnu. Ústecký kraj jako jediný v republice na poslední chvíli narychlo vyhlásil tendry s tím, že los omezí počet uchazečů na pět, z nichž pak v rámci porovnání nabídek, hlavně ceny, bude vybrán definitivní vítěz. Skoro všechny zmíněné tendry se týkají stavebních prací.

Ústecký kraj odmítl, že by ve svých zadávacích řízeních na investice, vyhlášených v prvním čtvrtletí tohoto roku, nepostupoval transparentně.

"Tato vyjádření médií byla záměrně zkreslená, protože omezování počtu zájemců losováním u zmíněných zakázek dosud neproběhlo. Rada Ústeckého kraje postupovala naprosto podle znění zákona platného v době zahájení zadávacího řízení," zdůraznil Rytíř.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám