Hlavní obsah

Ústavní soud zrušil podmínku pro strážníka za údajně nepřiměřený zákrok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud ve čtvrtek zrušil rozsudky, jimiž byl strážník Petr Skála z Jaroměře potrestán podmínkou za údajně tvrdý zákrok proti opilému výtržníkovi. Podle policie Skála zasahoval nepřiměřeně a byl proto potrestán za zneužití pravomoci úřední osoby.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ústavní soud ale rozhodl, že předchozí soudy věc zhodnotily nedostatečně, nedůsledně a nezodpovědně. Uvedl to soudce zpravodaj Jan Musil.

Kauza se proto vrátí k prvoinstančnímu soudu, jímž je Okresní soud v Náchodě. Bude muset nově zhodnotit důkazy a vydá pak nový verdikt. Zda bude Skála opět odsouzen, nelze předjímat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Trestní oznámení po třech měsících

Případ souvisí s noční výtržností, která se stala v roce 2011 v ulici Svatopluka Čecha v Jaroměři. Skála byl ve službě. Se svými kolegy přes městský kamerový systém zjistil, že opilý muž napadá na ulici svoji družku. Vydal se na místo, kde útočníka povalil na zem a dal mu pouta. Později se věc vysvětlila, spor se vyřešil přímo na místě a podnapilá dvojice odešla domů.

Po 3,5 měsících ale podal na Skálu jeho kolega trestní oznámení za nepřiměřený útok. Tvrdil, že Skála neměl důvod zasahovat tak tvrdě; při příjezdu na místo již prý opilý muž družku nenapadal a věc bylo možno vyřešit domluvou.

Je to ale v naprostém rozporu s tím, co tvrdí Skála, další člen hlídky, napadená žena i dispečerka strážníků, která zásah pozorovala prostřednictvím kamerového systému. Podle nich musel opilce od družky odtrhnout. Pak muže vyzval, aby si lehl na zem. Když neuposlechl a napřáhl ruku tak, že to vypadalo jako možný útok, Skála jej povalil na zem a nasadil mu pouta.

Spory mezi strážníky

Skálu nejprve potrestal soud v Náchodě ročním vězením s podmíněným odkladem na dva roky. Verdikt potvrdil odvolací Krajský soud v Hradci Králové a následně i Nejvyšší soud. Soudy podle Musila při hodnocení kauzy "provedly selekci důkazů a k mnohým důležitým skutečnostem nepřihlédly". Verzi o jeho nevině vzaly bez jejího vyhodnocení jako účelovou.

Ústavní soud upozornil, že soudy se měly ptát, proč strážník podal na Skálu trestní oznámení až po 3,5 měsících od události a neučinil tak hned po údajném napadení. Nezabývaly se tím, že atmosféra mezi pracovníky Městské policie v Jaroměři byla značně napjatá.

Podle Musila tam před třemi lety působily dvě znesvářené skupiny strážníků, přičemž Skála patřil do jedné, a strážník, který na něj podal trestní oznámení, do druhé skupiny. Tím, že tyto důkazy nevzaly soudy v potaz, bylo porušeno Skálovo právo na spravedlivý proces.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám