Hlavní obsah

Ústavní soud vyhověl otci, který se domáhá zbraní po zemřelém synovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podomácku upravené střelné zbraně, různé šifrovací klíče pro internetové transakce, návody na výrobu omamných látek či změnu a padělání dokladů. To vše stát zabavil muži, který pak v průběhu trestního řízení zemřel. Když se věcí dožadoval jeho otec jako správce pozůstalosti a jediný dědic, justice mu odmítla vyhovět. Změnil to až verdikt Ústavního soudu, podle něhož musí soudy takový postup jasně odůvodnit a neodkazovat se jen na obecná stanoviska.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ústavní soud

Článek

V posuzovaném případě se jedná o čtyřiadvacet věcí, zbraně a výpočetní techniku. Některé ze zbraní byly upraveny a byly nabízeny na internetu, výpočetní technika sloužila k akcím na pokoutných internetových tržištích.

Data obsahují například stovky naskenovaných řidičských průkazů, šeků, průkazů totožnosti, pasů a kreditních karet, přičemž podle justice není pochyb, že jde o dokumenty odcizené.

Podle pražského městského soudu, který pozůstalost odmítl vydat, jde o věci primárně sloužící k páchání trestné činnosti. Stejně to viděl i Vrchní soud v Praze, otec se proto obrátil na Ústavní soud.

Senát se soudkyní zpravodajkou Danielou Zemanovou pak dal otci za pravdu v tom, že soudy porušily otcovo právo na spravedlivý proces u zbraní i techniky.

„Soudy za situace, kdy je věc zabírána osobě odlišné od pachatele, nemohou postupovat paušálně a zabrat veškeré věci pouze se souhrnným odkazem na to, že by mohly případně sloužit ke spáchání zločinu. Toto nebezpečí nelze dovozovat jen z hypotetické možnosti takového použití,“ vysvětlila Zemanová.

„Soud nesmí bez rozumných podkladů vyplývajících ze zjištěného skutkového stavu předpokládat, že jednotlivec, kterému věc náleží, s ní bude nakládat nečestně nebo nezákonně,“ uvedli soudci s tím, že například u zabavené výpočetní techniky lze nebezpečná data odstranit a zbytek vydat.

„Z rozhodnutí soudu o zabrání věci musí být mimo jiné vždy zřejmé, z jakého důvodu nebylo možné ze strany orgánů činných v trestním řízení postupovat šetrnějším způsobem,“ dodal.

Případ se tak vrací na začátek a soudy budou muset znovu rozhodnout a popsat, jaké nebezpečí by při vydání věcí hrozilo a zda není možné věci upravit tak, aby již nebezpečné nebyly.

Pokud by úprava požadovaných věcí byla příliš drahá, musel by náklady v případě přetrvávajícího zájmu zaplatit sám otec.

Ústavní soud nevyhověl pozůstalým po ženě, kterou lékaři neresuscitovali

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám