Hlavní obsah

ÚS se zastal emigrantů, kteří se domáhali náhrady majetku

Právo, pko
Brno

Lidé, kteří odešli do emigrace, mají nárok na náležité odškodnění za vyvlastněný majetek. Ve středu to konstatoval Ústavní soud (ÚS), když se postavil za dvojici emigrantů, jimž justice přiznala pouze zlomek hodnoty zabaveného majetku. Podle ústavních soudců je třeba při rehabilitaci počítat s tržními cenami, nikoli postupovat podle letitých předpisů, které nereflektují změnu hospodářské situace.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Soudce Jaroslav Fenyk

Článek

Dvojice emigrovala v roce 1984 a jejich nemovitost získal nový majitel. Po roce 1989 už nebylo možné majetek vrátit, proto se dvojice obrátila na stát se žádostí o odškodné podle zákona o mimosoudních rehabilitacích. Soud jim nejprve přiřkl požadovanou částku, tedy přes 2,8 miliónu korun, odvolací soud ale jejich nárok změnil tak, že jim přiznal pouze necelých 90 tisíc korun s odkazem na to, že výše náhrady se určuje podle cenových předpisů z roku 1991.

Emigrantů se zastal Nejvyšší soud a přiklepl jim původně žalovanou částku. Ministerstvo financí, které mělo peníze vyplatit, se ale obrátilo se stížností na ÚS.

„V mezidobí došlo k takové změně sociálních a ekonomických poměrů, že náhrada přiznaná dle tehdy platných právních předpisů – byť tehdy představovala náhradu adekvátní ve vztahu k odňaté nemovitosti – dnes dosahuje pouze zlomkové výše hodnoty nemovitosti. Toto nemůže jít k tíži vedlejších účastníků coby v restituci oprávněných osob, které se svých práv domáhají nejméně od roku 1995 a které neměly možnost domoci se poskytnutí náhrady dříve,“ vysvětlil soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk, proč se ÚS postavil na stranu emigrantů.

„ÚS se opakovaně vyslovil pro to, aby obecné soudy postupovaly v restitučních věcech tak, aby případné nedůslednosti nebyly vykládány v neprospěch oprávněných osob a aby vždy bylo dosaženo účelu restitučního zákonodárství, tedy odčinění majetkové křivdy způsobené akty dřívějšího totalitního státu,“ dodal soudce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám