Hlavní obsah

Úředníci ve Stebně přijímali žádosti o dotaci po vichřici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stebno

Mobilní tým Státního fondu podpory investic (SFPI) pomohl v obci Stebno na Lounsku, kterou před týdnem zasáhl silný vítr a kroupy, vyplnit 39 žádostí o státní podporu z programu Živel. Jedna z žádostí přišla od společenství bytových jednotek.

Foto: Novinky

Vichřice po sobě zanechala spoušť.

Článek

Občanů v obcích na Lounsku se týká stejná pomoc jako u postižených tornádem na jižní Moravě. Na rozdíl od jižní Moravy tam ale nemusí jít naštěstí žádné obydlí k zemi, uvedla dnes v tiskové zprávě ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

Devadesát procent máme uklizeno, hlásí obce po tornádu

Domácí

Obyvatelé Stebna hlásili podle ministryně většinou škody na střechách, oknech, poničených fasádách a elektroinstalaci. Výši škod na obydlích není podle ní v tuto chvíli možné odhadnout, protože poškození budou dodávat odborné posudky až dodatečně. Z dotačního programu Živel mohou postižení na obnovu poničeného majetku získat dotaci až dva miliony korun a další až tři miliony formou výhodného úvěru s jednoprocentním úrokem až na 30 let.

Při demolici okamžitá záloha

Peníze ze SFPI mohou lidé využít na opravy, demolice, výstavbu či pořízení jiné nemovitosti v případě, že poškozený dům musí být zbourán. V případě nové výstavby obdrží poškozený okamžitě zálohovou dotaci půl milionu korun, ze které lze hradit demolici nebo projektovou přípravu. Další čerpání se uskuteční na základě předložených dokladů, které se standardně budou proplácet do deseti dnů.

Stebno zasáhly před týdnem silný vít a kroupy, škody nejsou tak veliké jako na Moravě, kde obcemi prošlo tornádo. V obci je 13 pobořených domů, množství zničených zemědělských stavení, kostel přišel o část střechy, podle předběžných odhadů se škody v obci odhadují na sto milionů korun.

Babiš: Stát pomůže bouří poničené obci Stebno podobně jako obcím na Moravě

Domácí

Vojáci s těžkou technikou a dobrovolníci už odklidili suť, modré plachty zakryly střechy domů. Ústecký kraj uvolnil z centrálního skladu humanitární pomoci 50 vysoušečů. Potraviny i vodu do obce vozí dárci.

„Jsme vděční za každou pomoc, je ale lepší se dopředu domluvit. Oblečení a hygienické prostředky jsou zbytečné. Nejvíce se teď hodí stavební materiál. Zařídili jsme účet na pile v sousedním Blatně, kam mohou zájemci vložit částku na konkrétní věci," řekla již dříve ČTK Eliška Ratiborská, která koordinuje dobrovolníky.

Sama původně přijela jen pomoci prarodičům, kterým pohroma zcela zničila dům. „Lidé se na mě obraceli, že chtějí pomoc, ale neví jak," dodala. Zřídila proto účet 2101141282/2010 na pomoc postiženým ze Stebna a nedalekého Blatna a stala se prostředníkem pro organizaci Člověk v tísni, který přijel s finanční pomocí.

Další tornádo na Lounsku? Stebno hlásí škody za desítky milionů

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám